PVV wil uitleg over ‘wantoestanden’ in asielopvang

Eén van de opvangtenten in Purmerend.
Eén van de opvangtenten in Purmerend.
Foto: Gemeente Purmerend

Er is sprake van ‘wantoestanden’ in de opvang van asielzoekers in Pirmerend, waarvan volgens het college van de marktstad de oorsprong binnen de voormalige opvang in Assendelft ligt. Dat heeft de Zaanse PVV getriggerd om er hier schriftelijke vragen over te stellen.

Volgens een brief aan de gemeenteraad van Purmerend werd het college op de misstanden geattendeerd door een reeks vragen van een journalist van het Noordhollands Dagblad. ‘Een deel van deze verhalen was tot nu toe niet bij ons bekend. De persvragen bevatten onder meer informatie van bewoners van de huidige opvanglocatie en (ex-)medewerkers en de voormalige manager van de opvanglocatie in Assendelft. Wij schatten in dat deze informatie een grote impact heeft op de samenleving, het ingehuurde personeel, de eigen gemeentelijke organisatie en uw raad,’ aldus het schrijven. 

Geen voorbeelden

Concreter wordt het niet in de brief aan de raad, maar het NHD spreekt van ‘discriminatie, machtsmisbruik, bedreigingen en corruptie’. Voorbeelden daarvan geeft de krant nog niet, omdat het eigen onderzoek nog niet klaar is. Purmerend wil de aantijgingen nu ook zelf gaan uitzoeken en bekijken of er in het tentenkamp in Baanstee Noord meer aan de hand is dan opstartproblemen. Omdat de verantwoordelijkheid voor de crisisnoodopvang bij de Veiligheidsregio Zaanstreek- Waterland ligt en de problemen mee lijken te zijn verhuisd vanuit de sporthal van Lycurgus in Assendelft wordt het onderzoek samen met de veiligheidsregio uitgevoerd.

Signalen

Na ‘signalen’ van personeel over ‘de uitvoering van de opdracht en de aansturing in de afgelopen maanden’ is besloten om te werken met een vaste groep personeelsleden. Ook is een klachtenbus voor bewoners geïntroduceerd zodat zij anoniem hun beklag kunnen doen en zijn er voor zowel het ingehuurde als het ambtelijke personeel vertrouwenspersonen aangesteld.

Vragen PVV

De PVV wil van burgemeester Jan Hamming horen of die weet heeft van  ‘wantoestanden’ in Assendelft of alarmerende signalen kreeg. ‘De aard van de wantoestanden geeft veel ruimte voor speculatie, daarom zien wij graag
duidelijkheid over de beschuldigingen, dus discriminatie richting wie? Richting asielzoekers, richting personeel of asielzoekers onderling?’ wil fractievoorzitter Peter van Haasen weten. ‘
Over machtsmisbruik en bedreigingen kan ik diezelfde vragen stellen.’ De term corruptie kan hij helemaal niet plaatsen, en ook daar wil hij dus graag uitleg over.
 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen