112

Auto in beslag genomen na herhaald rijden zonder rijbewijs

Foto: Politie Zaanstreek

Wat er met het in beslag genomen autootje gaat gebeuren is aan de officier van justitie, maar het moet een bestuurder zonder rijbewijs die gisteren opnieuw door de politie werd betrapt nu toch wel duidelijk zijn dat rijlessen nemen en een rijbewijs halen een slimme zet is.

De jongeman probeerde nog onder een hernieuwde kennismaking met het bevoegd gezag uit te komen door de auto snel in een woonwijk te parkeren en uit te stappen, maar zijn verhaal dat een ander de bestuurder was geweest ging er bij de agenten niet in. ‘Wie er wel gereden had ging hij ons natuurlijk niet vertellen. Wij vonden het toch opvallend dat een jongen met dezelfde kleur shirt, gezichtsuitdrukking en kapsel bij het voertuig stond, maar niet gereden had,’ aldus de politie op Facebook. ‘Uiteindelijk hielden we de man aan voor het rijden onder invloed van drugs.’ Het later toegegeven verstoppen van de autosleutel is niet strafbaar, hoogstens naïef.

Overtreding

Het rijden zonder rijbewijs is een overtreding en levert bij de eerste aanhouding een boete van 360 euro op. Bij een tweede overtreding wordt de verdachte gedagvaard voor de kantonrechter en wordt er een boete en een week hechtenis voorwaardelijk geëist. Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken. Van recidive is sprake wanneer een bestuurder binnen vier jaar na afdoening van de vorige overtreding opnieuw de fout in gaat.

Risico’s

Wie zonder rijbewijs rijdt loopt echter veel grotere financiële risico’s dan de strafrechtelijke afhandeling. Een verzekeringsmaatschappij moet de schade vergoeden aan de gedupeerde partij, maar kan die op de in overtreding zijnde bestuurder verhalen. De kosten na een ongeluk zijn niet te overzien, laat staan van de gevolgen wanneer er gewonde vallen of nog erger.

Reacties

Cookieinstellingen