112

Bijna 900 bonnen voor bellers bij intensieve verkeerscontrole

Foto: Politie.nl

Het Team Verkeer van de politie Noord-Holland heeft rijdens de actieweek ‘Afleiding in het verkeer’ 897 bekeuringen uitgeschreven voor het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden. Daarnaast werden er nog 138 bonnen uitgedeeld voor onder andere rijden zonder rijbewijs, ontbrekende gordels en te hard rijden.

Vooral in Noord-Holland is het aantal verkeersongevallen met zwaar letsel of dodelijke afloop hoog. Dit jaar zijn er al 25 mensen overleden in het verkeer. Ook het aantal mensen dat onder invloed van de weg is gehaald, is hoog. In 2022 gebeurde dat al ruim 1250 keer, zo blijkt uit de politiecijfers. Steeds meer automobilisten worden betrapt op rijden onder invloed, maar ook op telefoongebruik achter het stuur. Bij alcohol blijkt dat bij een promillage van 0,5 de kans op een ongeval met 40 procent doet toenemen.

Touringcar

De politie zie je doorgaans niet in een touringcar rondrijden, maar voor de actieweek bleek het toch een bijzonder effectief vervoermiddel gezien de resultaten. Maar liefst 242 bekeuringen van de bijna 900 zijn uitgedeeld tijdens de twee handhavingsdagen in de bus op woensdag 18 en donderdag 19 mei. Vanuit hun hoge zitplaatsen in de touringcar hadden de agenten een duidelijk zicht op de handen van passerende bestuurders. In de buurt van de touringcar reden meerdere politiemensen in auto’s en op motoren die bestuurders direct staande konden houden wanneer ze daarvoor een seintje kregen.

Lik op stuk

De politie was niet alleen alert op smartphonegebruik achter het stuur. Als ze tijdens de controles andere verkeersovertredingen zagen werd hier uiteraard ook tegen opgetreden. Door overtreders meteen staande te houden hoopt de politie echt door te dringen tot de desbetreffende weggebruiker en diens gedrag direct te beïnvloeden. ‘Helaas heeft het hoge aantal staandehoudingen en bekeuringen weer aangetoond dat het nog steeds nodig om is deze actie uit te voeren. We zien dat nog te veel weggebruikers bezig zijn met allerlei andere zaken dan enkel focus op de weg,’ is de conclusie na de actieweek.

Afleiding is een van de grootste oorzaken waardoor ongevallen in het verkeer ontstaan. In de meeste gevallen is een bestuurder afgeleid door het gebruik van de mobiele telefoon. Bestuurders mogen geen elektronische apparaten vasthouden als ze rijden; handsfree muziek luisteren en bellen mag wel.

Reacties

Cookieinstellingen