112

Duo met inbrekersgereedschap op pad in Assendelft

Foto: Pixabay / Ricarda Mölck

Twee jonge mannen zijn vandaag omstreeks middernacht aangehouden in Assendelft, waar ze aan het rondstruinen waren met inbrekerswerktuigen voor het grijpen. Alleen dat al levert ze een probleem op.

De 21-jarige man uit Alkmaar en de 22-jarige inwoner van Heerhugowaard worden ook verdacht van een poging tot diefstal uit een voertuig. De twee liepen tegen de lamp nadat agenten in de Dorpsstraat een auto zagen rijden met een defect dimlicht. Ze besloten het voertuig daarom staande te houden en troffen het inbrekersgereedschap aan. Tijdens het fouilleren van het duo gooide één van hen vervolgens een voorwerp weg, dat door een politiehond werd teruggevonden in een tuin. Het hoort vermoedelijk bij een later in de nabije omgeving aangetroffen bestelbus, waarin ingebroken was.

Dwangsommen

Zaanstad kent bestuurlijke dwangsommen voor mensen die in de openbare ruimte in het bezit zijn van inbrekerswerktuigen. Zij kunnen een last onder dwangsom van 2500 euro opgelegd krijgen los van de strafrechtelijke afhandeling van hun zaak. Dat bedrag is een stok achter de deur om het leven te beteren: nog een keer betrapt worden en die 2500 euro is alvast weg. Dit betekent niet dat een schroevendraaier op zak hebben een risico met zich meebrengt in Zaanstad: de omstandigheden van het moment, de combinatie van werktuigen die iemand bij zich heeft en de kijk van de politie op een bepaalde situatie bepalen of er actie wordt ondernomen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen