112

Wormerveerder (39) alsnog ontmaskerd via EncroChat

Foto: Politie.nl

In het onderzoek naar de PGP-chatdienst EncroChat is begin deze maand ook een 39-jarige inwoner van Wormerveer aangehouden op verdenking van grootschalige handel in synthetische drugs (MDMA) en witwassen. De in het milieu populaire berichtendienst werd vorig jaar juli uit de lucht gehaald en levert nog steeds vangsten op.

Na de arrestatie van de verdachte heeft de recherche een doorzoeking gedaan in zijn woning, waarbij onder andere een groot geldbedrag, een luxe personenauto, munitie en een Sky ECC cryptotelefoon in beslag zijn genomen. De recherche zet het onderzoek voort. De verdachte is inmiddels voorgeleid bij de rechtercommissaris en in bewaring gesteld. Sinds het ontsleutelen van EncroChat kon de politie tussen april en juli vorig jaar meer dan 20 miljoen chatberichten van criminelen live meegelezen: ‘Het was alsof we bij de criminelen aan de vergadertafel zaten’, zei Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid daarover.

Enorme ‘buit’

Door de nietsvermoedende en zich veilig wanende misdadigers zó op de vingers te kijken konden de afgelopen maanden vele duizenden kilo’s cocaïne en miljoenen euro’s in beslag worden genomen. Ook werden door heel Nederland negentien drugslabs ontmanteld en ruim 100 verdachten van zware misdrijven aangehouden. Zelfs werden meerdere liquidaties en andere zware geweldsdelicten verhinderd, aldus de politie. Het internationale onderzoek werd mogelijk door een Frans-Nederlandse samenwerking binnen een Joint Investigation Team (JIT). Tientallen politie- en justitiediensten in binnen- en buitenland, bijgestaan door in het bijzonder Europol en Eurojust, namen deel aan de geheime opsporingsactiviteiten.

Na vele weken pas ontdekt

Encrochat bood jarenlang cryptocommunicatiediensten aan, voornamelijk aan criminelen en met Nederland als grootverbruiker.  Hier lag het zwaartepunt van het grootschalige onderzoek bij de Landelijke Eenheid van de politie. In het bijzonder bij de Dienst Landelijke Recherche en met een sleutelrol voor het Team High Tech Crime. Het einde van het live meelezen van de EncroChat-berichten werd ingeluid toen het bedrijf op 13 juni in een pushbericht aan alle gebruikers een waarschuwing stuurde met het advies de telefoons onmiddellijk weg te gooien. EncroChat vermoedde dat een overheidsdienst was binnengedrongen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen