112

GGD niet meer in staat tot accuraat bron- en contactonderzoek

Foto: Pixabay / Geralt

De GGD Zaanstreek – Waterland kan vanwege het grote aantal besmettingen in de regio op dit moment geen representatief beeld geven van de settings waarin besmettingen plaatsvinden. Ook de beroepen waarin besmette personen werkzaam zijn is vaak onbekend (32 procent van de gevallen). Acht procent werkt in de zorg, vier procent in het onderwijs en twee procent in contactberoepen en in de horeca.

Het staat in de laatste bestuurlijke nieuwsbrief van de GGD en de Veiligheidsregio. Net als andere GGD’s voert de organisatie nu noodgedwongen risicogestuurd bron- en contactonderzoek uit in een minimale vorm. Dit houdt in dat de GGD nog steeds alle mensen belt wanneer zij besmet zijn met corona, maar in plaats van het nabellen van contacten geeft de GGD advies over hoe mensen met een besmetting zelf moeten handelen en hoe ze de eigen contacten dienen te informeren. In lijn hiermee heeft de GGD moeten besluiten om niet meer actief scholen te benaderen bij een positieve Covid-19 melding van een leerling of een leerkracht of andere medewerker. De persoon in kwestie (of ouder van) krijgt van de GGD het dringende advies om zelf de school in te lichten.

Nu 59 coronadoden

Uit de update blijkt ook dat het aantal overledenen in Zaanstad als gevolg van Covid-19 is opgelopen tot 59 inwoners. Tot en met september waren dat er 53. In heel Zaanstreek – Waterland heeft het virus officieel 114 levens geëist. Dat cijfer ligt in werelijkheid hoger, omdat in het begin van de crisis lang niet alle slachtoffers getest zijn. De GGD werkt momenteel aan de uitbreiding en het winterklaar maken van de teststraat in Zaandam. Op het terrein aan de Ronde Tocht wordt een nieuwe tent neergezet die wind- en waterdicht is.

Ook is de nieuwe tent groter dan de huidige, waardoor de capaciteit verhoogd kan worden van 350 naar 600 testen per dag. De aanrijroute naar de testlocatie blijft dezelfde. Samen met ruimte voor 600 testen in Purmerend is de totale testcapaciteit voor de regio dan 1200 stuks per dag. Gevalideerde sneltesten bieden volgens de gezondheidsdienst een grote kans op een waardevolle aanvulling op de huidige PCR-testen. In onze regio geldt dat een verdere verhoging van het aantal testen mogelijk is na half november.

Bus voor thuistesten

Onlangs heeft de GGD een mobiele testbus in gebruik is genomen die kan worden ingezet om thuistesten uit te voeren. Naast thuistesten wordt de testbus gebruikt voor het testen bij clusters van besmettingen op één locatie. Sinds 14 oktober zijn ook de positieve uitslagen van de coronatest te zien op de website www.coronatest.nl. Hierdoor kunnen besmette mensen sneller hun uitslag zien en dus sneller de juiste maatregelen nemen en hun contacten informeren. Het blijft wel zo dat de GGD ook alle mensen met een positieve uitslag belt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen