112

Vier bestuurders met drank op, twee óók met drugs

Foto: Politie Zaanstreek

Er zijn de afgelopen nacht door de politie vier bestuurders aangehouden voor het rijden onder invloed. De bestuurders die ook onder invloed van drugs reden krijgen de uitslag binnen enkele weken binnen. Van hen is bloed afgenomen dat nog moet worden onderzocht.

Voor bestuurders die korter dan vijf jaar hun rijbewijs hebben (beginnende bestuurders) geldt een limiet van 0,2 promille. Mannen bereiken dit percentage na het drinken van ongeveer een glas, vrouwen al bij minder dan een glas. Voor ervaren bestuurders is deelname aan het verkeer verboden vanaf een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille. Dit percentage bereiken mannen na het drinken van ongeveer twee glazen alcohol binnen een uur, vrouwen al bij iets minder. Wie meer dan twee glazen gedronken heeft gaat al aantoonbaar minder goed rijden: de bochten worden ruimer genomen, het reactievermogen neemt af en mensen zien minder wat links en rechts van hen gebeurt, terwijl ze denken alles nog goed onder controle te hebben.

Drugs absoluut taboe

Na vier á vijf glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval twee keer groter dan in nuchtere staat. Na acht á negen glazen alcohol is die kans maar liefst zeventien keer zo groot. Drugs zijn in het verkeer absoluut taboe. Dit geldt voor alle hard- en softdrugs. De bestuurders die afgelopen nacht tegen de lamp liepen hadden de volgende uitslagen:

  • Eén bestuurder reed in een auto en blies 285 ug/l of 0,66 promille;
  • Eén bestuurder reed op een scooter en blies 500 ug/l of 1,15 promille;
  • Eén bestuurder reed in een auto en bleek onder invloed van alcohol en cocaïne te rijden:
  • Eén bestuurder reed op een scooter en bleek onder invloed van alcohol en methamfetamine.

Reacties