112

Drugs in het verkeer bij alle leeftijdsgroepen

Foto: Politie Zaanstreek

Het aantal automobilisten dat onder invloed van drugs achter het stuur zit blijft stijgen, zo blijkt uit cijfers van de politie. De eenheid Nood-Holland haalde er het afgelopen weekeinde 20 met te veel drank op en 20 na drugsgebruik uit het verkeer.

‘Het is een groot probleem,’ volgens de landelijke politie. Voor het rijden onder invloed van drugs of medicijnen (al dan niet in combinatie met alcohol) werden in het eerste half jaar van 2020 meer dan 5800 bestuurders op de bon geslingerd. Dat aantal ligt, ondanks de coronaperiode waarin het relatief rustig was op de weg, ruim zestien procent hoger ten opzichte van de eerste zes maanden van 2019, toen er bijna 5000 processen-verbaal werden opgemaakt. Landelijk projectleider Infrastructuur bij de politie Paul Broer noemt de aantallen ‘zorgwekkend’ en het probleem speelt volgens hem in alle lagen van de bevolking.

Alle leeftijden

‘Niet alleen jongeren worden betrapt met drugs op achter het stuur, ook veertigers en vijftigers stappen onder invloed van verdovende middelen in de auto en brengen daarmee de verkeersveiligheid in gevaar.’ Onder meer aan de hand van bijna 1000 speekseltesten per maand constateert de politie dat automobilisten met allerlei soorten drugs op de weg op gaan: van wiet en XTC-pillen tot cocaïne, speed en lachgas. Met alle gevolgen van dien. ‘Weggebruikers die onder invloed zijn voelen zich vaak superieur, rijden roekeloos en herkennen de gevaren niet. Helaas zijn er regelmatig dodelijke ongevallen, waarbij drugs in het spel zijn,’ zegt Broer.

Hij pleit dan ook voor een voorlichtingscampagne om automobilisten nog eens extra te wijzen op de gevaren van verdovende middelen. ‘Dit soort zaken kunnen gewoon niet in het verkeer. Je brengt niet alleen jezelf, maar ook andere verkeersdeelnemers in gevaar. Daar mag best wat extra aandacht voor komen. De cijfers liegen er niet om: de noodzaak is er.’

Reacties