112

Aantal woninginbraken zit weer in de lift

Foto: Pexels / Mohamed Hassan

Ook het inbrekersgilde heeft de draad weer opgepakt nadat in de eeste weken van de coronamaatregelen het aantal woninginbraken spectaculair daalde. Door bijna de hele gemeente werden de afgelopen maand (pogingen tot) inbraken gemeld.

Bron: Drimble

 

 

 

Ook overdag zijn inbrekers actief en bij warm weer wordt het ze vaak gemakkelijk gemaakt door openstaande ramen terwijl de bewoners afwezig zijn. Waar er in april en mei in Nederland wekelijks zo’n 350 keer werd ingebroken, was dit in de eerste twee weken van juni gestegen naar gemiddeld 450 keer per week. In Zaanstad waren de cijfers de afgelopen vier jaar in de maand  maart 56 inbraken in 2017, 38 in 2018, veertien vorig jaar en tien dit jaar. Afgelopen april werd er 1383 keer aangifte gedaan van woninginbraak, tegen 2760 keer een jaar eerder. In mei was dat 1353 keer tegen 2700 keer een jaar eerder. Het ‘normale niveau’ ligt in juni op 2500.

Zakkenrollen en wapens

Ook zakkenrollen en fietsendiefstal kwam in het begin van de beperkende maatregelen aanzienlijk minder vaak voor dan in voorgaande jaren. Met veel minfder toeristen zal dat eerste ongetwijfeld zo blijven, maar steeds meer mensen gaan er weer met de fiets op uit en halen die dus uit de stalling voor woon-werk verkeer of een recreatief rondje. Dat zan naar verwachting het aantal diefstallen weer doen toenemen. De anderhalvemetermaatschappij had geen invloed op de veiligheid als gekeken wordt naar het aantal arrestaties wegens het bezit van of de handel in (vuur)wapens. Tot mei dit jaar waren dat er 65, vergeleken met 44 in 2019, zeventien in 2018, 28 in 2016 en 21 in 2015, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bron: Drimble

 

 

 

Tijdens de coronacrisis explodeerde aan de andere kant de cybercrime: dat aantal meldingen was bijna zeven keer zo hoog als in voorgaande jaren. Het gaat dan bijvoorbeeld om oplichting via Marktplaats of WhatsApp of om phishing, de diefstal van inlog- en betaalgegevens. ‘Horizontale fraude’ zoals getoond in nevenstaande grafiek omvat een breed spectrum aan fraudevormen. zowel in de echte als in de digitale wereld.

Reacties