112

Verdachten van grootschalige phishing opgepakt

Foto: Pixabay / Mohamed Hassan

In een onderzoek naar grootschalige phishing heeft de politie afgelopen donderdagavond in een hotelkamer in Amsterdam Zuid-Oost  twee verdachten aangehouden. Deze verdachten maakten misbruik van de Coronacrisis om mensen op te lichten. Vier meldingen van doelwitten waren afkomstig uit Zaanstreek – Waterland en Kennemetland.

ING deed aangifte nadat bij de bank 22 meldingen bij de bank waren gedaan van phishing. De recherche begon hierop onder leiding van de officier van justitie direct een onderzoek met diverse politiespecialistenop gebied van onder andere fraude en cybercrime. Dat leidde tot de aanhouding van de Amsterdammers van 24 rn 26 jaar, die de uitbraak van ht coronavirus aangreoen als kapstok voor hun criminele activiteiten. De politie Zaanstreek – Waterland waarschuwt er de afgelopen tijd op haar Facebook-pagina al voor dat oplichters in deze tijd extra actief lijken te zijn op sociale media en het internet.

 

 

 

 

De Amsterdamse verdachten deden zich voor als ING-medewerkers. Ze stuurden aan willekeurige personen een e-mail – een zogenoemde phishingmail die afkomstig leek van de bank – waarin stond dat bankpassen moesten worden vervangen. Hierbij werd aangegeven dat het in verband met corona niet wenselijk was om hiervoor bij een bankfiliaal langs te gaan. In de e- mail stond een link naar een nagemaakte website, waar men alle gegevens kon invoeren. Vervolgens werden de gedupeerden telefonisch benaderd door de verdachten, waarbij zij zich voordeden als bankmedewerker.

Meer dan 200 slachtoffers

Zij gaven wederom uitleg over de ‘nieuwe werkwijze’ in verband met corona. Op deze manier kregen de verdachten de beschikking over cruciale bankgegevens, zoals inlognamen en wachtwoorden waarmee deze fraude kon worden gepleegd. De recherche schat in dat er meer dan 200 mensen de dupe zijn geworden van deze praktijken. In één geval werd meer dan 20.000 euro buitgemaakt.

Er lijkt in elk geval ook nog een jongedame bij betrokken.

 

 

 

 

 

In de hotelkamer van de twee zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen zoals smarthphones en computers en ander mogelijk belastend materiaal. De recherche heeft donderdagavond ook een woning in Amsterdam doorzocht en materiaal in beslag genomen voor nader onderzoek. Onder de gedupeerden zijn inwoners van heel Nederland. Diegenen die nog niet benaderd zijn door de recherche, kunnen dat binnenkort verwachten. De recherche zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. De twee Amsterdammers zitten vast en worden maandag 11 mei voorgeleid aan de rechter-commissaris.

 

Reacties