112

Tegen lantaarnpaal onder invloed van drank, cocaïne en cannabis

Foto: Politie Zaanstreek

Een 34-jarige man uit Zaandam die afgelopen zondag een lantaarnpaal uit de grond reed in zijn woonplaats bleek onder invloed te zijn van alcohol, cocaïne en THC, ofwel cannabis.

Dat heeft de politie laten weten. De bestuurder is aangehouden nadat hij was gecontroleerd door ambulancemedewerkers en lichamelijk gezond was verklaard. Hij weigerde op het bureau elke medewerking en raakte daarom per direct zijn rijbewijs kwijt. Op weigering van een alcoholonderzoek na de eerste controle op straat staan hoge straffen. Het onderzoek op het bureau kan bestaan uit een bloedonderzoek en een ademanalyse. De straf voor het weigeren van de ademanalyse staat gelijk aan een alcoholgehalte van 866 tot 945 ugl, wat een boete van 1000 euro en een onvoorwaardelijke rijontzegging van negen maanden oplevert.

CBR

Daarnaast krijgt de bestuurder te maken met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Is het de eerste keer dan volgt meteen een EMA-cursus. Zijn er eerder gevallen van rijden onder invloed geweest dan start het CBR een onderzoek naar de rijgeschiktheid. Politiemensen mogen altijd een alcoholtest afnemen, terwijl er voor een speekseltest voor drugs een verdenking moet zijn. Speeksel wordt dan getest op THC, cocaïne, speed, XTC en opiaten. Na een positieve uitslag neemt een arts op het bureau bloed af. Wie te hoog scoort op de bloedproef kan worden gestraft met maximaal drie maanden cel of een boete tot 8200 euro. Ook in dat geval doet de politie een melding bij het CBR, dat het rijbewijs voor minimaal een jaar zal intrekken.

Het rijbewijs wordt bovendien pas teruggeven op twee voorwaarden: de overtreder is een jaar lang clean gebleven en kan dat bewijzen met drugstesten én er ligt een positief advies van de psychiater met wie verplichte gesprekken zijn gevoerd. De kosten voor de testen en de psychiater zijn voor eigen rekening en hebben de neiging snel op te lopen. Als het rijbewijs eenmaal is teruggegeven volgen nog twee jaar lang urinetesten op bevel van het CBR, waarmee wordt gekeken of er toch weer drugs zijn gebruikt.

Bloedonderzoek

Bij het weigeren van het bloedonderzoek voor het vaststellen van de hoeveelheid gebruikte drugs kan de (hulp)officier van justitie of een bevoegde politieambtenaar een bevel tot medewerking geven. De verdachte moet dan alsnog meewerken aan het bloedonderzoek en riskeert vervolging. De weigering om mee te werken is een misdrijf. Wie binnen vijf jaar voor de tweede keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed of een weigering om mee te werken aan een alcohol- of drugstest verliest zijn of haar geldige rijbewijs. Wat de Zaandammer precies te wachten staat voor zijn obstinate gedrag is aan de rechter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen