112

Gemeente tekent manifest ‘Iedereen doet mee’

Ook van winkeliers wordt verwacht dat ze beter gaan meedenken.
Ook van winkeliers wordt verwacht dat ze beter gaan meedenken.
Foto: Twitter / Sonja

Wethouder Gerard Slegers van Openbare Ruimte tekent woensdag het manifest Iedereen doet mee, dat is voortgekomen uit het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Gemeenten willen samen met met ervaringsdeskundigen werken aan een inclusieve samenleving. De PvdA drong erop aan dat Zaanstad zich daar door de ondertekening van het manifest ook aan zou commiteren. 

Zaanstad wil een gemeente zijn voor mensen met en zonder handicap, beperking of kwetsbaarheid. Er is aantal stappen gezet in het toegankelijker maken van de stad en dat is een voorwaarde om Iedereen doet mee te mogen ondertekenen. Zo wordt er gewerkt aan het Actieplan bewustwording. Op verschillende plekken in de openbare ruimte is gekeken hoe het staat met de toegankelijkheid. Ook wordt ervaringsdeskundigen om advies gevraagd waar het beter en anders kan. Bij het aanleggen van speelplekken wordt rekening gehouden met kinderen die een fysieke beperking hebben. Er is een blindegeleidelijn aangelegd vanaf het station naar het centrum en verkeerslichten bij oversteekplaatsen met verkeerslichten zijn voorzien van rateltikkers.

Meerdere verantwoordelijke partijen

Zaanstad kan het echter niet alleen, zo bleek vorige week weer eens toen de lift aan de westkant van het station bijna de gehele dag buiten gebruik was als gevolg van vandalisme. De lift is van ProRail, maar wanneer hij uitvalt worden het station, het stadhuis en de andere kant van het spoor in het algemeen een welhaast onneembare horde voor rolstoelgebruikers. Voor mensen met kinderwagens of buggies kan nog hulp en extra spierkracht worden ingezet, maar een rolstoel mét gebruiker is een ander verhaal. De gemeente adviseerde slecht ter been zijnde burgers om de bus van de ene kant naar de andere kant van het station te nemen, wat een hoop negatieve opmerkingen opleverde. Annemieke Goudsmit van Rolstoelrijders Zaandam noemde de geboden oplossing ‘schokkend’ en ‘onacceptabel’: ‘We moeten wel van ons laten horen om meer bewustwording en inlevingsvermogen te krijgen. De gemeente is verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van het stadhuis, station en stadshart.’

Zij miste een gemeentelijk noodnummer bij de lift voor mensen die slecht of niet lopen. ‘Deze mensen die bij de kapotte lift stranden zouden op kosten van de gemeente moeten worden geholpen, bijvoorbeeld met een taxi.’ Traplopen, de bus nemen of zo’n 20 minuten omlopen is voor hen geen optie.  

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen