VN-handicapverdrag lijkt hier geen leidraad te zijn

Foto: Max Pixel

De gemeenteraad besloot in december 2016 het college op te dragen om zo snel mogelijk met een actieplan te komen voor de uitvoering van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap in Zaanstad, maar tot nu toe zijn alleen de knelpunten in de openbare ruimte in Inverdan en Wormerveer in kaart gebracht. De POV vraagt zich af wanneer de rest van de gemeente aan de beurt is. En vraagt aandacht voor méér dan de openbare ruimte alleen.

Uit onderzoek van de NOS is gebleken dat de positie van mensen met een handicap ondanks het VN-verdrag in Nederland de afgelopen jaren eerder verslechterd dan verbeterd is: het is de afgelopen drie jaar moeilijker geworden om volwaardig mee te doen in de maatschappij. De werkloosheid stijgt, er is een tekort aan betaalbare aangepaste woningen en er is een groeiend aantal kinderen dat vanwege hun beperking is uitgesloten van het reguliere schoolsysteem. Aandacht voor het weghalen van drempels alleen is niet genoeg: het moet ook gaan over zaken als inkomen, werk, onderwijs, wonen en zorg.

Weer op de agenda

Het VN-verdrag dat op 14 juli 2016 in werking trad heeft doel het bevorderen, beschermen en waarborgen van de mensenrechten van mensen met een beperking. Er moet gestreefd worden naar zoveel mogelijke zelfstandigheid. Er zijn in ons land zo’n twee miljoen mensen met een beperking. De partij voor Ouderen en Veiligheid wil daarom graag in het nieuwe jaar zo snel mogelijk met het college en de gemeenteraad om tafel om over de vorderingen die in Zaanstad gemaakt zijn, of niet gemaakt zijn te praten. De partij wil van het college onder meer weten wat de stand van zaken is met betrekking tot een gemeentebreed actieplan, welke werkzaamheden al zijn uitgevoerd en welke resulaten er al zijn geboekt.

Eén van de – recent – geboekte resultaten.

Er was door verantwoordelijk wethouder Gerard Slegers ook een bewustwordingscampagne aangekondigd over het onderwerp die dit najaar zou worden uitgevoerd, maar die er zonder nadere uitleg niet gekomen is. Ook daarover wil POV-fractievoorzitter Harrie van der Laan graag meer weten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen