112

Kleding gemaakt van vijf beschermde slangen in beslag genomen

Foto: Politie

De dierenpolitie heeft onlangs in Kennemerland bij een 41-jarige vrouw een jasje, een pantalon en een paar schoenen van slangenleer in beslag genomen. Ze had de kleding te koop aangeboden via internet en daarop kwam de politie in actie. In de woning van de vrouw zijn de spullen in beslag genomen. Die hebben een handelswaarde van enkele duizenden euro’s.

De kleding bleek na onderzoek te zijn gemaakt van de huid van de Malayo Python Reticulatus, een bedreigde reuzenslang uit Zuid-Oost Azië. Vermoedelijk zijn vijf pythons gebruikt om de kleding te maken. De handel in goederen van beschermde diersoorten is een economisch delict, dat als misdrijf strafbaar is gesteld (overtreding van artikel 3.3.7 van de Wet Natuurbescherming). De vrouw heeft inmiddels afstand gedaan van de kleding en tegen haar is procs-verbaal opgemaakt. Zij zal moeten aantonen dat zij de lederwaren legaal in bezit heeft kregen. Aan de politie vertelde ze niet te weten dat ze iets strafbaars deed.

De Malayo Python Reticulatus.

Handel in goederen van slangenleer, koraal of ivoor is bijna altijd verboden en slechts in sommige gevallen alleen met speciale papieren toegestaan. Dit valt onder de Cites-regels voor de handel in beschermde diersoorten. U kunt er hier meer over lezen. Niet alleen de dierenpolitie houdt de handel in producten gemaakt van beschermde dieren en die dieren zelf in de gaten, ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert op markten voor reptielen en vogels, op antiek- en curiosamarkten waar ivoor en opgezette dieren worden verkocht en op het wereldwijde web.

 

Reacties