112

Rookwolk Westelijk Havengebied is van brand bij AEB

Foto: Politie.nl

De rookwolken die boven het Westelijk Havengebied in Amsterdam te zien zijn zijn afkomstig van een brand bij afvalverwerker AEB aan de Australiëhavenweg. Daar ontstond het vuur na een explosie. Rond 13.35 uur werd opgeschaald naar ‘grote brand’.

Volgens de stadszender AT5 zijn er geen gewonden of vermisten of erger. Het is nog niet duidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan, omdat de brandweer de situatie nog niet van dichtbij heeft kunnen bekijken. Het Afval Energie Bedrijf kwam onlangs in het nieuws toen bekend werd dat het bedrijf dat enkele jaren terug op de rand van de financiële afgrond balanceerde wekelijks tonnen Italiaans restafval gaat verbranden. Het bericht werd in ons land grotendeels met verbazing en verontwaardiging ontvangen.

In Italië zou dat afval gestort worden, omdat daar te weinig capaciteit voor verbranden is. CE Delft berekende het milieukundig verschil tussen stort in Italië of verbranding met energieterugwinning in Amsterdam. Daarbij werd ook gekeken naar verschillende transportroutes per vrachtwagen of met een combinatie van vrachtwagen- en treinvervoer. De samenstelling van het afval is van grote invloed op de resultaten, condludeerden de onderzoekers.

Het verbranden van sommige materialen en producten zoals kunststoffen,
luiers en synthetisch textiel leidt tot relatief hoge CO2-emissies, maar op de stortplaats ontbinden materialen als papier en karton en GFT waarbij het sterke broeikasgas methaan vrijkomt. De belangrijkste conclusie was dat storten tot hogere klimaatimpact en een hogere gewogen milieuscore leidt dan verbranding.

Reacties

Cookieinstellingen