112

Veel politie op de been voor arrestatie na melding vuurwapen

Foto: Politie Zaanstreek

De politie heeft gisteren ‘met vele eenheden’ een verdachte aangehouden die iemand met een vuurwapen bedreigd zou hebben. Dit gebeurde op de afrit van de N246 bij Wormerveer. Aangezien er sprake was van een vuurwapen trokken ook de agenten hun pistolen.

De verdachte is aangehouden en ingesloten voor verhoor, laat het basisteam weten. Of er inderdaad sprake was van een vuurwapen wordt niet aangegeven. Er is bij meldingen van schiettuig (achteraf) vaak sprake van nepwapens, waar dat maakt voor een aanhouding geen verschil: de politie neemt geen enkel risico dat het om een echt wapen kan gaan. Wie veertien jaar of ouder is met een nepwapen op straat rondloopt dat zó echt lijkt dat er iemand mee te bedreigen is, is strafbaar volgens de Wet wapens en munitie.

Consequenties

Wanneer er ook nog een strafbaar feit mee gepleegd wordt – ‘bijvoorbeeld als je met een gelblaster iemand beschiet omdat je zo graag wilt meedoen aan een TikTok-challenge’ is een voorbeeld van de politie – dan is er kans op een gevangenisstraf of een hoge boete. Op zijn minst betekent het een strafblad en geen Verklaring van goed gedrag meer voor bijvoorbeeld een stage of een baan.

Reacties

Cookieinstellingen