112

Ditmaal sjoelen met auto’s op kruising De Weer en Boeierlaan

Foto: Twitter / Thema Wijkagent

Bij een verkeerscontrole vanmorgen vroeg gehouden op de Den Uylbrug in Zaansdam zijn drie aanhoudingen verricht van bestuurders die onder invloed van drank en drugs verkeerden. Verder was er in de nacht een ernstig ongeval op de kruising van de Boeierlaan en De Weer, waar de bestuurder van bestelbus de weg kwijtraakte.

De man ploegde door een schutting en een tuin, raakte twee geparkeerde auto’s raakte en kwam op de kop tot stilstand. De bestuurder raakte niet ernstig gewond en ging mee naar het politiebureau. Of hij onder invloed was is nog niet duidelijk. Het was al de derde keer in korte tijd dat een bestuurder een ravage aanrichtte. Overigens sloeg ook op de N203 in Wormerveer rond 04:00 uur ook een auto over de kop bij een eenzijdig ongeval, maar zonder daarbij ook de omgeving te slopen.

Assendelft en Wormerveer

In Assendelft hield de politie op 30 november een automobilist aan die rond 09:30 uur de macht over het stuur verloor in de Dorpsstraat. De man raakte eerst een lantaarnpaal, vernielde twee geparkeerde auto’s en werd tenslotte gestuit door de gevel van een woning. Hij had drugs gebruikt. Na cocaïnegebruik zorgde aan andere bestuurder op 21 november voor chaos in Wormerveer. Hij nam drie geparkeerde auto’s mee nadat hij de controle over zijn deelauto verloor.

Veel meer pv’s

In de eerste tien maanden van dit jaar zijn landelijk al meer mensen door de politie betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021. Tot en met oktober schreef de politie ruim 36.000 processen-verbaal uit tegen 31.600 vorig jaar, meldde het ANP eerder. Dat betreft zowel drank als drugs en ook medicijnen en ook bestuurders die een alcoholtest weigerden worden meegeteld. Volgens alcoholinstituut Stap is mogelijk sprake van een ‘aftercovideffect’ zijn.

‘Mensen konden lang niet uitgaan, het is mogelijk dat mensen die tijd willen inhalen. We zien bijvoorbeeld ook dat het alcoholgebruik onder jongeren absoluut niet is afgenomen,’ zegt een woordvoerder. Volgens CBS-cijfers was in 2021 bijna een derde van de verdachten voor rijden onder invloed jonger dan 25 jaar. Volgens Stap zou het ook kunnen dat de politie meer is gaan handhaven, maar die ontkent dat. De politie denkt dat tijdens de zomervakantie mensen vaker in eigen land verbleven en meer met de auto de weg op gingen door problemen met het openbaar vervoer. Dit zou mogelijk bij kunnen dragen aan de toename van het aantal beschonken automobilisten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen