Wethouder Stephanie Onclin ziet geen vrijgevigheid bij het Rijk

apr 15 , 14:40 Actueel
screenshot 20240415 143936
Wethouder Stephanie Onclin van Financiën en Economische Zaken van Zaanstad had niet lang nodig om de berichten uit de in Den Haag gepresenteerde Voorjaarsnota op zich te laten inwerken. De ronkende teksten van kabinetsleden zeggen haar niet zo veel, want de problemen voor gemeenten blijven overeind.
[embed][/embed]

Extra?! Niets extra! 3 miljard tekort….

Hugo de Jonge
Hugo de Jonge
@hugodejonge

Met provincies en gemeenten afspraken gemaakt over stabielere financiën voor de komende jaren. Kern is een betere balans tussen taken en middelen. Door de opschalingskorting te schrappen, krijgen gemeenten € 675 miljoen extra en provincies € 40 miljoen. rijksoverheid.nl/ministeries/mi…

Image
16
Reply
De extra miljarden die het demissionaire kabinet uittrekt voor onder meer Oekraïne en defensie komen van meevallers op diverse begrotingen, zodat de overheidsfinanciën er per saldo niet door verslechteren, staat in de voorjaarsnota die minister Steven van Weyenberg (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De jaarlijkse bijstelling van de lopende Rijksbegroting komt daarmee een stuk eerder dan gebruikelijk. Dat gebeurt mede op verzoek van de informateurs, die dit inkijkje in de kas nodig zeiden te hebben in de onderhandelingen over een nieuw kabinet.

Ravijnjaar

Structureel gaat er ruim 700 miljoen euro extra naar gemeenten en provincies , maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. Gemeenten krijgen vanaf 2026 forse kortingen aan de broek: in 2026 een daling van circa twee miljard euro ten opzichte van 2025. Onderdeel daarvan was de opschalingskorting van ongeveer 700 miljoen euro, die dus nu is teruggedraaid. Uit alle hoeken van het land kwamen daar protesten tegen, ook uit Zaanstad. Het leidde tot de introductie van het begrip 'ravijnjaar' voor 2026, en dat lijkt niet uit het vocabulaire te verdwijnen met alleen met schrappen van de opschalingskorting.