Huis van de Wijk voor heel Zaandam Oost: niet alleen Poelenburg

De te slopen Spaghettiflat.
De te slopen Spaghettiflat.
Foto: Google Street View

De bibliotheek in het toekomstige Huis van de Wijk aan de Jaspersstraat in Poelenburg moet het vliegwiel worden voor een grotere samenhang tussen de bewoners van niet alleen die wijk, maar van heel Zaandam Oost. De voorziening die de sterk verouderde Poelenburcht gaat vervangen gaat een groot aantal maatschappelijke organisaties huisvesten, maar de komst van de Bieb wordt door een groot deel van de raad gezien als onmisbaar in het geheel.

Niet dat alle al voorgestelde voorzieningen zoals het buurthuis, een jongerencentrum, het Sociaal Wijkteam, het Jeugdteam en Centrum Jong en de Bieb voldoende zijn in de ogen van veel raadsfracties. Een kinderopvang, huisartsen en een fysiotherapeut en een centrum voor circulariteit  kwamen gisteravond voorbij als nuttige aanvullingen, maar wethouder Harrie van der Laan moest erop wijzen dat er ‘maar’ 2000 vierkante meter beschikbaar is voor maatschappelijke functies. Hij vraagt de raad om een akkoord voor een investering van 2,4 miljoen euro in het Huis van de Wijk en gaat dat geld zoals het nu lijkt ook wel binnenhalen. Hij is in zijn nopjes dat door alle subsidies die Zaanstad heeft weten los te peuteren er straks op de plek van de Spaghettiflat een voorziening ter waarde van tien miljoen staat – een koopje, dus.

Wens bewoners

Het Huis van de Wijk wordt onderdeel van het nieuwbouwcomplex dat corporatie Rochdale aan de Jaspersstraat gaat bouwen. De Poelenburcht is op: volgens Van der Laan liepen bij een recent bezoek de muizen over de balken, zat het dak los en is er op hete zomerdagen zelfs geen airconditioning. De wens om in de nieuwbouw ook een bibliotheek op te nemen komt van de bewoners en dat was doorslaggevend om de voorziening erin op te nemen, hoewel de bibliotheek aan de Westzijde nog geen drie kilometer verderop is en ook Oostzaan een bieb heeft. Taalvaardigheid onder de bewoners is van groot belang voor de sociale cohesie in Zaandam Oost en een bibliotheek is voor het bevorderen daarvan de plek bij uitstek.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen