Voorzitter Sjoerd Jans van Tennisvereniging Zaanstad Zuid ziet de toekomst voor de club somber in zonder steun van de gemeente. Dat hield hij gisteravond de gemeenteraad voor in het kader van de plannen voor de Achtersluispolder. Pal naast het tenniscomplex zijn flexwoningen voorzien die vijftien jaar blijven staan en Jans ontwaart een tendens om wonen vóór alles te laten gaan.
'Het deugt niet dat er plannen worden gemaakt die vergaande gevolgen hebben voor de sportverenigingen op sportpark Poelenburg zonder dat er voor die verenigingen een ander perspectief is dan wachten op resultaten van een extern onderzoek. We zijn erg ongerust, ondanks alle pogingen van de gemeente om ons wel gerust te stellen zoals onder meer het uitgangspunt dat het aantal vierkante meters voor sport niet minder mag worden,' zo begon Jans zijn betoog. Sportpark Poelenburg moet ruimte gaan bieden aan 'wonen, sporten en bewegen' - eerst wonen dus, en dan pas sporten. 'Geen sportpark, maar een woonwijk,' concludeert de voorzitter van de enige tennisvereniging in Zaandam Zuid.
'Op informatiebijeenkomsten is gezegd dat verenigingssport op z’n laatste benen loopt en dat individuele sportbeoefening de toekomst heeft. Wij zullen dus als vereniging niet meer nodig zijn. Desondanks meent TZZ dat racketsporten aanbieden in verenigingsverband veel aantrekkelijker en voordeliger is voor sporters dan middels commerciële sportbedrijven of op openbare baantjes hier en daar. En is TZZ zoals alle tennisverenigingen van mening dat padel aanbieden noodzakelijk is om toekomstbestendig te zijn. Padelkooien zijn kwetsbaar en kunnen niet zomaar in een woonwijk staan.'
Er zijn al sinds 2020 plannen voor padel bij TZZ, maar eerst kostte het tijd om het benodigde geld bij elkaar te scharrelen en daar fietsten de gemeentelijke plannen voor de Achtersluispolder doorheen. De oplossing leek vorig jaar een extra stuk grond naast het tennispark, maar de kosten daarvoor blijken nu fors hoger uit te vallen dan wanneer op eigen grond - dat wil zeggen het terrein dat de club in erfpacht heeft - zou zijn gebouwd.
Intussen is de bouw gestart en daardoor is het tennispark al weken lang slechts bereikbaar door blubber en spekgladde rijplaten, is er sprake van gas- en stroomuitval door kapotgemaakte leidingen, diepe geulen pal voor het toegangshek, een met bouwmaterialen gevulde parkeerplaats en het vooruitzicht dat dit nog maanden gaan duren. Een bijkomend probleem is dat de drainage niet meer werkt als gevolg van een lekkende dam en een kapotte pomp, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is maar wat tot nu toe niet is opgelost. Het gevolg: leden gaan weglopen omdat er nog steeds geen padel wordt aangeboden en omdat al twee jaar lang na een forse regfenbui alle tennisbanen langdurig blank staan.
'Tegen de tijd dat de mooie toekomst zich in de Achtersluispolder aandient zal TZZ mogelijk niet meer bestaan, en daarmee wordt de gedachte dat verenigingssport haar langste tijd heeft gehad een self-fulfilling prophecy,' aldus een sombere voorzitter. 'Pal naast ons liggen prachtige fonkelnieuwe banen voor beachvolleybalclub Silicium ons toe te lachen: kijk eens wat een mooie voorziening. Bekostigd door de gemeente. Het kan dus ook anders. Ondersteun ons met geld of een soepele lening zodat we aan de slag kunnen. Nader onderzoek is niet nodig: er zijn lange wachtlijsten voor padel in de Zaanstreek. Tennis is aan het aantrekken, padel is booming, pickleball komt eraan. Met name deze laatste twee sporten trekken veel jonge mensen, zeker ook uit doelgroepen die tot nu toe niet ruim vertegenwoordigd waren in individuele sporten, zoals bewoners van Poelenburg.'