Veilig sportklimaat bij tennisvereniging De Cromme Bal

De overhandiging van het bord.
Foto: Gemeente Zaanstad

De Cromme Bal heeft afgelopen zaterdag het bord Veilig Sportklimaat ontvangen.  De tennisvereniging in Krommenie laat daarmee zien een actief beleid te voeren voor een veilige omgeving om te sporten.

De Cromme Bal is de tweede sportvereniging in Zaanstad die dit bord krijgt. Tennisclub KZTV kreeg het eerste bord afgelopen zomer overhandigd. In Krommenie reikten wethouder van Sport Gerard Slegers en Carlo de Vries van het Sportbedrijf Zaanstad het bord uit. Om te zorgen voor een veilige sportomgeving vraagt De Cromme Bal een verklaring omtrent het gedrag (VOG) van trainers en medewerkers en ook werkt de vereniging met omgangs- en gedragsregels en heeft zij een eigen vertrouwenspersoon.

Nog niet vanzelfsprekend

‘Veilig sporten zou voor iedere inwoner een vanzelfsprekendheid moeten zijn, maar dat is het helaas nog niet overal,’ weet Slegers. Om te zorgen voor een veilig sportklimaat hebben mensen vooral elkaar nodig: accepteer ongewenst gedrag niet en maak het bespreekbaar. Directeur Ivonne van Tuijl van het Sportbedrijf noemt een veilig sportklimaatbeleid een continu proces: ‘Nieuwe leden, bestaande leden en bezoekers moeten attent gemaakt worden op het beleid en de vereniging moet het beleid met regelmaat evalueren en agenderen. Alleen dan zorgt een vereniging voor een duurzaam Veilig Sportklimaat.’

Campagne

In 2018 startten de gemeente, de GGD Zaanstreek – Waterland en het Sportbedrijf samen de campagne Veilig Sportklimaat Zaanstad. Aanleiding daarvoor waren de landelijke misstanden in de sportwereld. De GGD heeft een centraal meldpunt ingericht voor sporters, bestuurders en bezoekers van de Zaanse sport. Een vereniging met een veilig klimaat motiveert sporters, vrijwilligers en bezoekers om zich sportief, positief en respectvol te gedragen,zodat iedereen in een veilige omgeving en met plezier kan sporten. Er is aandacht voor pesten, (LHBTI+)-discriminatie, ongewenste intimiteiten en onsportief gedrag.

Op de foto staan van links naar rechts Carlo de Vries van het Sportbedrijf, penningmeester Kees Koomen van De Cromme Bal, voorzitter Leo Houthuijzen van de tennisvereniging en wethouder van Sport Gerard Slegers.
 

Reacties

Cookieinstellingen