‘Terug naar Zaandam’ voor Ronald Koeman vanuit Barcelona

Foto: Wikimedia / Wouter Engler

Het woord Zaandam is momenteel opvallend vaak te vinden op Spaanse sociale media, en de teneur van veel berichten is ‘en nu terug naar waar je vandaan komt’. Het ontslag van Ronald Koeman door FC Barcelona laat zien dat de Zaankanter zich als voetballer onsterfelijk heeft gemaakt in Catalonië, maar er verguisd wordt als trainer.

Ronald Koeman had het prima naar zijn zin bij het Nederlands elftal toen Barcelona hem vorig jaar zomer opnieuw uitnodigde om als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Voor zijn gevoel kon hij zijn droombaan niet opnieuw weigeren, want op korte termijn zouden ze niet nog een keer bij hem uitkomen. En dus nam Koeman afscheid van Oranje dat onder zijn leiding weer tot bloei was gekomen.

Droom verwezenlijkt

De plaats in de finale van de Nations League en overwinningen op Frankrijk, Duitsland en Engeland boden perspectief voor een mooi Europees Kampioenschap. Maar hoofdtrainer van Barcelona wilde Koeman altijd al worden. De oud-coach van Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ, Feyenoord, Southampton en Everton wist dat het niet gemakkelijk zou worden bij de club die hij als speler in 1992 de Europa Cup 1 had bezorgd. Maar hij vond het ook een prachtige uitdaging.

Een week voordat Koeman begon, was Barcelona met trainer Quique Setién op de bank vernederd door Bayern München (2-8). Lionel Messi was helemaal klaar met de clubleiding, maar mocht niet vertrekken. Barcelona kampte met een schuld van 1,2 miljard euro en Joan Laporta keerde terug als voorzitter om zijn club te redden. In alle onrust begon Koeman aan de baan waar hij al zijn hele loopbaan van droomde. Stapje voor stapje boekte hij resultaat, heel even kwam zelfs de landstitel in zicht.

Maar uiteindelijk werd Atlético Madrid kampioen en won Barcelona nog wel de nationale beker. Het had een stuk slechter gekund, dacht Koeman. Laporta zag dat anders en twijfelde of Koeman wel trainer moest blijven. Het zat de trainer niet lekker, zo werd duidelijk in de Videoland-documentaire Força Koeman. ‘Zeg dan: je bent niet goed genoeg, we stoppen. Los het op als je me niet wilt. Maar laat me niet bungelen,’ mopperde hij. Maar uiteindelijk mocht Koeman door. Wel zonder Messi, die onbetaalbaar was geworden en naar Paris Saint-Germain vertrok.

Fatale nederlaag

Laporta was in september nog zo tevreden over Koeman dat hij over contractverlenging begon. Maar sinds de kansloze thuisnederlaag tegen Bayern München (0-3) met de door Koeman aangetrokken Luuk de Jong als basisspeler was alles anders. Laporta had zich zo geërgerd aan een speelwijze met vijf verdedigers dat zijn geduld met de hoofdtrainer op was.

Koeman vroeg om geduld en benadrukte dat je niet zomaar een nieuwe en succesvolle ploeg kunt samenstellen. Zeker niet als geld voor grote aankopen ontbreekt. Maar de leiding van Barcelona ziet toch liever een ander en zo is Koeman na ruim een jaar alweer ontslagen. Weg droombaan. Louis van Gaal, ooit ook trainer bij de Catalanen, heeft inmiddels het Nederlands elftal alweer aardig op weg geholpen richting het WK van eind volgend jaar in Qatar.

Reacties