Acht Olympische medailles op één dag: nieuw record

Foto: Maxipixel / CC0

Wat is de overeenkomst tussen 11 augustus 1928 en 28 juli 2021? Het antwoord: er werd een recordaantal Olympische medailles gewonnen op één dag. Bijna een eeuw geleden waren dat er zeven, vandaag acht. Beide keren waren er geen Zaankanters onder de gelauwerden.

In 1928 in Amsterdam werd op die elfde augustus vooral succes behaald op de rug van een paard. Ruiter Charles Pahud de Mortanges reed bij de military naar goud met zijn paard Marcroix, terwijl landgenoot Gerard de Kruijff tweede werd. Als landenteam eindigde het duo samen met verdedigend Olympisch kampioen Dolf van der Voort van Zijp – die individueel vierde werd – ook op de hoogste trede van het podium. Bij de dressuur werd door Jan van Reede, Pierre Versteegh en Gerard le Heux als team het brons in de wacht gesleept.

De dag toen…

In die boksring was er die dag goud voor bokser Bep van Klaveren in het vedergewicht en brons voor Karel Miljon in het half-zwaargewicht. Zwemster Marie ‘Zus’ Braun deed een geslaagde gooi naar de snelste tijd in de finale van de 100 meter rugslag. De totale oogst van de Spelen in Amsterdam was negentien medailles, waar Team NL in Tokio inmiddels met elf stuks ook in de dubbele cijfers is beland.

… en nu

In geen van de disciplines waarin ‘we’ op de dag van de zevenklapper in de prijzen vielen is tot dusverre succes geboekt in Japan. De ruiters van toen zijn de roeiers van nu: die laatste sleepten vandaag vier plakken binnen. De boksers zijn vervangen door wielrenners, met goud voor Annemiek van Vleuten, zilver voor Tom Dumoulin en brons van Anna van der Breggen. De laatste (bronzen) prijs van de dag was vandaag voot judoka Sanne van Dijke.

 

 

Reacties