Zaalvoetbalvereniging FCZSW wordt FC Zaanstreek

Foto: Pixabay / Alex

Zaalvoetbalvereniging FCZSW wordt FC Zaanstreek. De Koepel Zaalvoetbal Zaanstreek (KZZ) heeft de naamsverandering goedgekeurd. De club is met zeventien teams een van de grootste zaalvoetbalverenigingen van Zaanstad.

 

 

 

Medio mei kondigde de club de naamsverandering aan en dan is het doorvoeren daarvan bij de notaris en de KNVB de volgende stap. De voetbalbond zal waarschijnlijk geen bezwaren hebben, aangezien de historische naam FC Zaanstreek sinds de fusie met Alkmaar ’54 in 1967 al ruim 50 jaar niet meer wordt gebruikt. Hoofdsponsor Covebo blijft de club voor het derde opeenvolgende jaar trouw. De sponsornaam komt officieel achter de clubnaam: FC Zaanstreek / Covebo. Het nieuwe tenue wordt in augustus, tijdens het jaarlijkse Kick-Off toernooi gepresenteerd. De datum staat nog niet vast.

Geen vaste thuishaven

De naamsverandering van de vereniging is overigens nog niet volledig. Binnenkort zal de wijziging voor de KNVB-teams 1-2-3, de veteranen 35+( veld, zeven tegen zeven) en de drie jeugdteams nog moeten worden doorgevoerd. Dat is een aparte aanvraag die later wordt behandeld. Onder de nieuwe naam is de ambitie om met een meidenteam binnen drie jaar in de eredivisie te spelen.  De vereniging heeft geen vaste thuishaven. Het eerste elftal speelt zijn thuiswedstrijden in Sporthal Zaanstad Zuid in Zaandam. De overige teams spelen de wedstrijden veelal in Sporthal de Koog (Koog aan de Zaan), Sporthal Wormer, De Tref (Zaandam), Sportcentrum Trias (Krommenie) en in de sporthal Oostzaan.

Gebroeders Molenaar

FC Zaanstreek was oorspronkelijk een project van de gebroeders Klaas en Kees Molenaar. De toenmalige eigenaren van witgoedzaak Wastora namen 1964 voor 120.000 gulden de proflicentie van KFC over. KFC werd weer een amateurclub en de Molenaars maakten een doorstart met een profclub die ze FC Zaanstreek noemden. Ze trokken een aantal bekende voetballers aan. FC Zaanstreek begon het seizoen 1964-65 in de tweede divisie A, waar destijds ook ZFC speelde. In het tweede jaar van zijn bestaan promoveerde FC Zaanstreek naar de eerste divisie. In het volgende seizoen, 1966-67, eindigde de club op de negende plaats. In 1967 besloot men samen te gaan met de club Alkmaar ’54 en onder de naam AZ’67 te gaan voetballen. Ondanks een plan om afwisselend in Koog aan de Zaan en in Alkmaar te spelen verhuisde men al snel definitief naar Alkmaar.

Uit de oude doos: het bekerduel tussen FC Zaanstreek en Feyenoord op 4 oktober 1964 in Koog aan de Zaan, dat door de Rotterdammers met 1-2 gewonnen werd. Op de foto us onder anderen de roemruchte Feyenoorder Piet Kruiver te zien, aan het werk in zijn geboorteplaats. (Foto Nationaal Archief / Wikipedia / Joop van Bilsen / Anefo)

Reacties