Jeugd mag weer beperkt sporten; opening Crommenije nog onzeker

Of De Crommenije open kan is nog onzeker.
Foto: Twitter / Sportbedrijf Zaanstad

De regels voor sportverenigingen worden komende woensdag versoepeld voor kinderen, jongeren en topsporters. Volgens wethouder Gerard Slegers is dat goed nieuws,  maar gaan veiligheid en gezondheid voor alles.

De gemeente en het Sportbedrijf kijken samen naar het opstarten van sportactiviteiten op wijkniveau. ‘We moeten echt samen voorkomen dat er te veel mensen samenscholen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de sportverenigingen weer gaan opleven,’ aldus Slegers. Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten. Jongeren van dertien tot en met achttien jaar mogen onder begeleidingmet elkaar buiten sporten, maar dan met de onderlinge afstand van anderhalve meter. Er mogen nog geen officiële wedstrijden gespeeld worden.

Topsporters kunnen op aangewezen locaties weer trainen als ook zij zich houden aan anderhalve meter afstand. Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en met buurtsportcoaches. Daardoor kunnen de regels per gemeente verschillen. Tot 1 september zijn samenkomsten verboden, dus ook alle evenementen en toernooien die met sport te maken hebben. Daar wordt op gehandhaafd, eventueel met boetes.

Opening buitenbad onzeker

De coronacrisis raakt ook sportclubs en beheerstichtingen. De gemeente informeert hen zo snel mogelijk per e-mail over lokale richtlijnen en protocollen voor de jeugd. Die informatie komt ook op de gemeentelijke website (onder de zoekterm sport) te staan. Samen met het Sportbedrijf werkt de gemeente mogelijke activiteiten in de buurt en op playgrounds uit. Tot slot wordt gekeken of buitenbad De Crommenije in Krommenie verantwoord opengesteld kan worden. Dit laatste zal niet eerder dan 1 juni kunnen, omdat groot onderhoud in uitvoering is en daarnaast is het nog onduidelijk is of het coronavirus zich ook via het water kan verspreiden.

Reacties