Jagersplas en Noordsterpark loodvrije visgebieden

Foto: Gemeente Zaanstad / Martin Bakker

De Hengelsportvereniging Zaanstreek is begonnen met loodvrij vissen. Afgelopen week onthulden wethouder Gerard Slegers en Edith Velema van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bij de entree van HVZ bij de Jagersplas een bord voor de promotie van vissen zonder lood.

Dit was de aftrap van een testproject. Voorzitter Wim de Vries wees de aanwezigen op de noodzaak om het gebruik van lood tijdens het sportvissen te beperken en uiteindelijk zelfs te stoppen. Of dat gaat lukken is mede afhankelijk van het aanbod van voldoende en betaalbare alternatieven. Zowel Slegers als Velema spraken hun waardering uit voor het door de HVZ in samenspraak met de Sportvisfederatie MidWest Nederland genomen initiatief. Beiden spraken ook de wens uit voor eenduidige regelgeving in de toekomst.

Twee loodvrije gebieden

Met inzet van een subsidie van de provincie zijn door de HVZ twee gebieden aangewezen om de sportvissers te stimuleren in plaats van lood minder schadelijke alternatieven te gebruiken. Dat zijn de Jagersplas in Zaandam en het Noordsterpark in Wormerveer. De bij de entree geplaatste borden informeren niet alleen sportvissers maar ook voorbijgangers over het vissen met loodvrije materialen. Onderdeel van de pilot is eveneens dat leden van de club  onder bepaalde voorwaarden gratis lood voor vervangers kunnen omruilen bij Zaanstreek Hengelsport in Wormerveer, bij Lagerweij Hengelsport in Westzaan en tijdens de openingsuren van het HVZ-kantoor in Wijdewormer op de dinsdag, van 13:00 tot 16:30 uur. ‘Loodvrij is beter voor de vissen, het water en de hengelaars zelf,’ aldus de wethouder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen