Microplastics over acht jaar verbannen van sportvelden

Foto: Pexels / CC0

Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

Microplastics baren steeds meer zorgen. Ze worden niet afgebroken in de natuur en hopen zich hoger in de voedselketen op, om uiteindelijk ook in ons voedsel te belanden. Mensen kunnen zo giftige stoffen binnenkrijgen. Grootste boosdoener is het kunstgrasveld, constateert de commissie. Over de rubberkorrels die zo’n veld soepeler en zachter moeten maken, gemaakt van bijvoorbeeld gemalen autoband, sloegen bodemdeskundigen en bezorgde voetbalouders de afgelopen jaren al meermaals alarm.

Ook Zaanse velden

Het dagelijks bestuur van de EU heeft nu besloten het zogeheten rubbergranulaat over acht jaar niet langer toe te staan. Eigenaren – waaronder Zaanstad – krijgen zo de tijd om alternatieven te vinden. Microplastics in andere bronnen zoals cosmetica moeten al eerder verdwijnen. Scrubkorrels of glitter van kunststof bijvoorbeeld zijn over 20 dagen al verboden. Cosmeticamakers stapten de laatste tijd over op natuurlijke alternatieven. Voor andere toepassingen in cosmetica of bijvoorbeeld wasmiddelen gunt de commissie fabrikanten wat langer respijt. Industrieel gebruik van microplastics zoals in de bouw blijft sowieso buiten het verbod.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen