Keniaanse atleten heersen in Dam tot Damloop

De Keniaanse atleten heersten bij de 37ste editie van de Dam tot Damloop. Mathew Kimeli pakte de overwinning bij de mannen en zijn landgenote Agnes Keino zegevierde bij de vrouwen. De lokale favoriet voor de Nederlandse titel Richard Douma viel ver terug. Hij werd twaalfde.

Khalid Choukoud werd de beste Nederlander. Hij liep in een emotionele race naar de tiende plaats. De Haagse atleet was vorige week met zijn vader en moeder in Marokko tijdens de aardbeving en sliep twee nachten buiten. Desondanks maakte hij zijn opwachting bij de wedstrijd en liep naar een tijd van 46,45. ‘Ik wilde hier eigenlijk niet lopen. Ik dacht alleen maar aan die kinderen, vrouwen, zwangere vrouwen,’ zei hij na afloop.

‘Ik ben wel supertevreden met mijn tijd. Ik laat zien dat ik mentaal ijzersterk ben. Maar ik had nog wel harder kunnen lopen. Die shock zit er nog steeds in. Maar dit geeft wel vertrouwen voor de marathon in Amsterdam.’ Choukoud wil zich daar plaatsen voor de Spelen in Parijs. Diane van Es was in 53,02 de beste Nederlandse op de zesde plaats.

Winnaar Kimeli kwam na 45 minuten en 20 seconden als eerste in Zaandam over de finish. Hij bleef in de regen zijn landgenoot Vincent Kibet voor. Bij de vrouwen liep Agnes Keino een tijd van 52,18. Ze troefde de Ethiopische Almaz Ayana af. De Olympisch kampioene op de 10.000 meter in 2016, die startte als favoriete, werd derde in 52,23.