Richard Douma thuisfavoriet Dam tot Damloop

Richard Douma.
Richard Douma.
Foto: Twitter / Derek Josh Kerr Rubis

Zaankanter Richard Douma is dit jaar de thuisfavoriet bij de Dam tot Damloop, maar zal wel moeten afrekenen met Khalid Choukoud. Die is met een tijd van 2:09.33, gelopen op de Marathon van Amsterdam in 2022 de vierde snelste Nederlander aller tijden op de langste afstand.

Bij de vrouwen is Jill Holterman de grootste troef van Nederland. De drie toppers bereiden zich met hun deelname aan de run tussen Amsterdam en Zaandam voor op de marathon van Amsterdam, waar ze op 15 oktober de limiet voor de Olympische Spelen van Parijs hopen te lopen. De op 17 april 1993 in Zaandam geboren Douma, tegenwoordig woonachtig in Hoogeveen, is nog steeds de houder van het Nederlands record op de tien kilometer, met een tijd van 28,08.

De 37-jarige Choukoud deed ook al mee aan de marathon van de Olympische Spelen in Tokyo, maar hij stapte toen uit. Veel atleten gebruiken de Dam tot Damloop en het parcours van 16,1 kilometer op zondag 17 september als test voor de marathon in de hoofdstad. De Olympische limiet voor mannen ligt op 2:08.10 en die voor vrouwen op 2:26.50.

Cookieinstellingen