Wat is wanneer dit Dam tot Damweekend?

Foto: Provincie Noord-Holland

Zaandam en Amsterdam zijn dit weekend weer het toneel van één van de grootste sportieve evenementen van Nederland, de Dam tot Damloop. Aan de 37ste editie doen in totaal ongeveer 70.000 hardlopers, wandelaars en fietsers mee.

Het programma begint deze zaterdagochtend met de Dam tot Dam Wandeltocht. Deelnemers starten voor het Paleis op de Dam en lopen via het centrum en de Jordaan naar het Dam tot Dam Park in Zaandam. Vanavond is er een Damloop by night met zo’n 15.000 hardlopers. Zij leggen een afstand van vijf Engelse mijl (acht kilometer) af door Zaandam.

Dam tot Damloop

Morgen vindt het hoofdonderdeel van het weekend plaats: de Dam tot Damloop zelf. Zo’n 50.000 deelnemers starten dan vanaf de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Via de IJtunnel en Amsterdam Noord leggen zij tien Engelse mijl (zo’n zestien kilometer) af naar de finish in de Peperstraat. De wedstrijd is live te volgen via NH Nieuws en AT5.

Onder anderen de Ethiopische atlete Almaz Ayana doet mee. Ze won bij de Olympische Spelen van 2016 goud op de 10.000 meter en brons op de 5000 meter. Bij de mannen staan de Kenianen Geoffrey Kipchumba, Peter Kipsirat, Mathew Kimeli en Moses Koech op de startlijst. Kipchumba en Kipsirat eindigden vorig jaar respectievelijk als tweede en derde in de Dam tot Damloop. Voor Nederland doen Zaankanter Richard Douma, Khalid Choukoud en Jill Holterman mee als voorbereiding op de marathon van Amsterdam. Ze hopen daarin op 15 oktober de limiet voor de Olympische Spelen van Parijs te lopen.

Fietsen en kinderloop

Verder is er morgen ook de Dam tot Dam FietsClassic, waar ruim 4000 fietsers afstanden van 40 tot 150 kilometer afleggen. De verschillende routes gaan langs Noord-Hollandse plaatsen met ‘Dam’ in de naam, waaronder Zaandam, Schoorldam, Monnickendam en Volendam. Daarnaast is de zondag de dag van de  Mini Dam tot Damloop, speciaal voor kinderen van vier tot en met dertien jaar. In Zaandam staan naar verwachting 2000 kinderen aan de start.

Cookieinstellingen