Zaanse inbreng bij wereldkampioenschap in Japan

Foto: Screenshot NOS

Maxine Schaap, Kitty Lynn Joustra, Bente Rogge en Lieke Rogge van ZV De Zaan maakten vandaag deel uit van een historische overwinning van Oranje: de wereldtitel in het waterpolo. In het Japanse Fukuoka werd die pas voor de tweede keer in de geschiedenis veroverd, 32 jaar na de primeur.

In de finale versloeg de ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis Europees kampioen Spanje na strafworpen. In de reguliere speeltijd was de wedstrijd in 12-12 geƫindigd. De Nederlandse vrouwen verspeelden in de laatste periode een 10-7 voorsprong, maar toonden in de slotminuten veerkracht en kwamen met 12-11 voor. In de laatste seconden maakte Spanje toch gelijk. Nederland schoot vervolgens alle strafworpen raak.

Olympische deelname

Oranje pakte het eerste goud in Perth in 1991. De Nederlandse waterpolovrouwen speelden in Fukuoka hun eerste finale sinds 2015. In Kazan verloor Nederland toen van de Verenigde Staten en ze behaalden ook het zilver in 1986, 1994 en 1998. Vorig jaar in Boedapest was de ploeg van Doudesis te sterk voor Italiƫ in de strijd om het brons. De wereldtitel voor Oranje is de eerste mondiale hoofdprijs sinds het olympisch goud in 2008 in Beijing. Met het bereiken van de finale verzekerde Nederland zich woensdag al als eerste ploeg van deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.

Cookieinstellingen