Samen de schouders onder bevorderen sport en bewegen

Foto: Gemeente Zaanstad

Sportaanbieders, maatschappelijke organisaties en de gemeente gaan samen op weg naar een vervolg op het Zaans Sportakkoord van 2020. Aan diverse gesprekstafels is eergisteravond uitgebreid ingegaan op de vraag hoe de kracht van sport, bewegen en preventie als een olievlek over de gemeente kan worden verspreid.

De opbrengst van de avond wordt verwerkt in een Zaans Sportakkoord 2023 – 2026. Op dit moment beweegt meer dan de helft van de mensen te weinig. In een gezonde samenleving zou sporten en bewegen een vanzelfsprekendheid moeten zijn en tegelijkertijd helpen bij het bereiken van andere maatschappelijke doelen, zoals het terugdringen van overgewicht, roken, alcoholgebruik, kansenongelijkheid en eenzaamheid.

Grote ambities

Er wern tijdens de bijeenkomst uitvoering ingegaan op manieren om vermijdbare gezondheidsproblemen ook daadwerkelijk te voorkomen. En om zoveel mogelijk inwoners te laten deelnemen aan sportieve activiteiten. Landelijk is de ambitie om in 2040 driekwart van alle Nederlanders voldoende te laten sporten en bewegen. Om dit doel ook in Zaanstad te bereiken is samenwerking tussen scholen, zorgverleners, sociaal werkers, bedrijven en sportorganisaties van groot belang.

Fundament op orde

Bovendien moet het fundament van de sport op orde zijn. Dit betekent sterke organisaties, voldoende vrijwilligers, geschikte voorzieningen en een positieve sportcultuur waarin iedereen zich welkom en veilig voelt. In Zaanstad bestaat een breed aanbod aan sportverenigingen en beweegactiviteiten, waaraan veel inwoners met plezier en passie deelnemen. Dat moet vooral zo blijven. Maar de samenleving is aan het veranderen en daar heeft de sportwereld ook mee te maken: mensen willen flexibeler sporten of anders bewegen, ze besteden minder tijd aan vrijwilligerswerk en hebben ook minder geld uit te geven. Het zijn uitdagingen die de deelnemers van woensdag de komende jaren het hoofd moeten bieden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen