Compaen gaat volleybal in de regio naar hoger plan tillen

Foto: Compaen

Het Oostzaanse Compaen is door de volleybalbond aangewezen als de nieuwste superclub van Nederland. Het betekent dat de club verenigingen in Zaanstreek – Waterland professionele hulp biedt om de sport in kwalitatief en kwantitatief opzicht te verbeteren.

Die mogelijke assistentie nemen Sven Vermeulen en Anouk van Geenen voor hun rekening, laat Compaen weten. ‘We zitten hier in een volleybalwoestijn met enkele oases,’ schetst bestuurslid technische zaken Michiel Majoor de situatie. ‘Er moet echt iets gebeuren om op termijn niet in de problemen te komen.’ Vier jaar geleden werd begonnen met het maken van een plan en dat is nu inclusief de financiĆ«le onderbouwing goedgekeurd door de bond Nevobo.

Corona

‘In eerste instantie ging het erom om bij Compaen vooruitgang in de jeugdopleiding te bereiken. We ontwikkelden daarvoor een visie en de komst van Sven sloot daar uitstekend bij aan. Via de Academie voor Lichamelijke Opvoeding is hij opgeleid in het Atletic Skills Model, dat uitgaat van een brede, motorische ontwikkeling voor sporters,’ zegt Majoor. ‘Enkele jaren geleden hebben we al eens contact gehad met buurverenigingen om tot een samenwerking te komen, maar mede door corona is dat toen niet van de grond gekomen.’

Speeltuin

Vermeulen attendeerde het bestuur op de mogelijkheid om een superclub van de Nevobo te worden. Met behulp van subsidie van de bond krijgt een vereniging dan een regierol in de regio om daar met inschakeling van betaalde krachten het volleybal te promoten. ‘Die rol past Compaen wel.’ De vereniging manifesteert zich al met een sportspeeltuin, waarin wekelijks meer dan 30 kinderen tussen anderhalf en vier jaar actief zijn. ‘Ze zijn lekker aan het bewegen en ongemerkt leren ze bijvoorbeeld vallen, balanceren en mikken. Zaken waarvan allerlei andere sporten later ook profijt kunnen hebben.’

Academie

Recent werd ook gestart met OldStars volleybal, recreatief ballen voor 65-plussers op de donderdagochtend. In bovenregionaal verband is er al de Compaen Academie. Meer dan 70 volleyballers van twaalf tot en met 35 jaar trainen daar op de zondagen. ‘Het mooiste zou zijn als dit op termijn ook een trainersacademie wordt, zodat het kader van de clubs uit de regio hier geschoold wordt,’ droomt Majoor hardop.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen