Tussen januari en augustus 535 sprinters niet doorgereden tot Uitgeest

Foto: Wikipedia

Rover heeft de NS gevraagd om actie te ondernemen tegen de vertragingen en de uitval van sprinters tussen Amsterdam en Uitgeest.

Uit een analyse van de reizigersvereniging blijkt dat de sprinter dit jaar al honderden keren is gestrand op het station in Wormerveer. Wanneer de sprinter een vertraging van zes minuten of meer oploopt, wordt deze ingekort tot Wormerveer en bereikt zijn eindstation Uitgeest dus niet. Zo kan de vertraagde trein vanaf Wormerveer zonder vertraging aan een nieuwe reis beginnen. Voor reizigers naar Krommenie, Assendelft en Uitgeest betekent dit dat zij vroegtijdig moeten uitstappen en op een nieuwe kans moeten wachten.

Vertraging soms slechts 42 seconden

Rover constateerde in juli al dat de sprinters het soms bij kleine vertragingen reeds in Wormerveer voor gezien houden. Een inhoudelijke reactie van NS kwam er niet, waarna Rover zelf de vertragingen in beeld heeft gebracht. Hieruit blijkt dat er tussen januari en augustus maar liefst 535 treinen niet tot Uitgeest zijn doorgereden. Bij 27 procent van deze treinen was er sprake van een vertraging van minder dan zes minuten, soms zelfs zo kort als 42 seconden.

De reiziger blijkt de hele dag door kans te hebben op een sprinter die niet verder rijdt dan Wormerveer: het probleem houdt dus geen verband met de drukke spitsuren.

Snelle oplossing

In een memo aan de NS dringt Rover aan op een snelle oplossing. ‘Deze overlast kan eenvoudig verminderd worden door minder treinen op te heffen. Bijvoorbeeld door de logistiek zo aan te passen dat er een reservetrein in Uitgeest staat’, schrijft Rover aan de Nederlandse Spoorwegen. Die hebben toegezegd extra aandacht te besteden aan de sprinter, maar zien nog niet meteen mogelijkheden om met concrete oplossingen te komen zoals een minder krappe keertijd in Uitgeest of een reservetrein.

Vragen D66

In Zaanstad heeft de fractie van D66 onlangs vragen gesteld over deze kwestie. Die wil van het college weten of dat bereid is bij de Nederlandse Spoorwegen aan te dringen op de inzet van extra materieel om dit probleem op te lossen. En of burgemeester en wethouders het ermee eens zijn ‘dat de extra reistijd die door de gedupeerde reizigers als zeer irritant wordt ervaren voorkomen dient te worden’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen