De naam Ouwel keert terug naar de boorden van de Zaan

Foto: Folder Thuis aan de Zaan

De naam Ouwel keert terug in Zaandam. De Commissie Straatnaamgeving geeft het advies om een pad in het bouwplan Thuis aan de Zaan, in Zaandam Zuid en de Bomenbuurt, Ouwelkade te noemen.

Ouwel verwijst naar de voormalige eetpapierfabriek Primus, die bijna negentig jaar lang in de Bleekersstraat stond. In 2004 verhuisde de maker van deze bakkerijgrondstof naar Oostzaan. Ouwel is een ander woord voor eetbaar papier. Een dun wit baksel van ongezuurd aardappelzetmeel of rijstzetmeel, plantaardige olie en water.

De fabriek werd in 1916 opgericht aan de Zaan door de gebroeders Pel, die in die tijd nog een timmerfabriek hadden. De eerste naam van de fabriek luidde De Vrede, maar dat was niet profetisch. De broers kregen al snel ruzie en een van de twee vertrok en richtte zijn eigen ouwelfabriek op onder de naam Zaano Ouwelfabriek.

Weer bijeen

De Vrede ging in 1935 een fusie aan met Primus Ouwel. Dit bleek de beter lopende fabriek en in 1997 nam Primus Zaano zelfs over. Zodat wat ooit als een geheel begonnen was, toch weer bij elkaar kwam. Primus Ouwel is nu een internationaal bedrijf met 70 werknemers dat zaken doet op vijf continenten en een omzet heeft van rond de tien miljoen euro. Niet langer in Zaandam, maar met stevige wortels in de Bleekerstraat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen