Mona Keijzer met halfslachtig verhaal Twiske-woningen in de Kamer

Foto: Google Street View

BBB-premierskandidaat – of toch weer niet – Mona Keijzer heeft in de Tweede Kamer de bouw van 21 tijdelijke woningen voor Oekraïners in Het Twiske aan de orde gesteld. De flexwoningen die maximaal tien jaar mogen blijven staan kunnen niet op waardering rekenen. Maar Keijzer vertelde maar het halve verhaal.

De Volendamse politica stelde dat bouwen voor Oekraïners op plekken waar dat eerder onbespreekbaar was het draagvlak voor de opvang van de oorlogsvluchtelingen ondermijnt. De flexwoningen in het natuur- en recreatiegebied komen te staan in het Natuur Netwerk Nederland, naast de sporthal van Oostzaan. De provincie verleende de ontheffing voor de bouw onder strikte voorwaarden. Zo moet elders in Het Twiske een even groot stuk natuur in het natuurnetwerk tworden aangewezen, zodat de totale oppervlakte gelijk blijft.

In eerste instantie kwam die toestemming er overigens niet, maar Oostzaan heeft net als andere gemeenten een wettelijke verplichting om Oekraïnse ontheemden op te vangen en beschikte al wel over de woningen, maar niet over een plek om ze neer te zetten. Daarop ging het provinciebestuur alsnog overstag. Het appeltje-eitjeverhaal dat Keijzer de Kamer voorschotelde ligt dus in werkelijkheid een heel stuk genuanceerder – maar Keijzer heeft nu vakkundig het zaadje van de ondermijning van het draagvlak geplant waar ze beweerde juist voor te waarschuwen. Ze stuurde een opname van haar woorden niet voor niets via X te wereld in.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen