Hogere subsidies voor isolatie en (hybride) warmtepomp

jan 03 2022, 9:34 Isoleren en besparen
screenshot 20220103 092814
Woningeigenaren die hun huis laten isoleren of een (hybride) warmtepomp laten installeren kunnen daar nu hogere subsidies voor krijgen. Dat is bovendien financieel nog aantrekkelijker dan voorheen vanwege de hoge gasprijzen. Particulieren kunnen hun aanvragen vanaf 24 januari indienen, zakelijke aanvragers vandaag al.
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft berekend dat huiseigenaren met een hoekwoning gemiddeld 3900 euro kwijt zijn aan isolatie van hun spouwmuren en vloer. Voorheen subsidieerde de overheid zo’n 20 procent van de kosten, vanaf nu is dat rond 30 procent. Particulieren kunnen de overheidsbijdrage aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Binnen drie jaar terugverdiend

Isolatie leidt tot minder warmteverlies en daarmee tot een lagere energierekening. Bij de relatief lage gasprijzen van vorig jaar, die nog gelden voor mensen met een langlopend contract, duurt het volgens Milieu Centraal drie jaar om de kosten van isolatie terug te verdienen. Bij een hoge gasprijs, waar veel mensen nu mee te maken krijgen, is dat korter. Woningisolatie is verder klimaatvriendelijk en het verhoogt het wooncomfort, aldus deze organisatie, en een voorwaarde voor het installeren van een elektrische warmtepomp die water opwarmt tot lagere temperaturen dan een CV-ketel op aardgas.