Exploderende energietarieven nopen tot ingrepen in isolatie

Foto: Pixabay

De herfst van dit jaar gaat de boeken in als het seizoen van de enorme stijging van de energietarieven. Volgens een berekening van de Rabobank gaat de energierekening van een gemiddeld huishouden volgend jaar van 1500 naar 2400 euro. En dus is energie besparen actueler en interessanter dan ooit.

Organisaties als Milieu Centraal en Vereniging Eigen Huis publiceren al jaren tips om energie te besparen. ‘Energie besparen is gemakkelijk als je weet waarop je moet letten. Met goede isolatie blijft de warmte beter in huis. Zonnepanelen wekken je eigen duurzame stroom op. En met onze snelle bespaartips verlaag je je energierekening zonder dat het je iets kost,’ schrijft Milieu Centraal. ‘Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite.’

Verwarming

De grootste hap komt echter – vooral in de winter – van de verwarming: de helft van de energierekening gaat eraan op. Met duurzame verwarming kunt u flink besparen én bent u klaar voor aardgasvrij wonen: een warmtepomp, zonneboiler, lage temperatuur verwarming en zo zijn er nog meer systemen. Voordat daaraan begonnen wordt, is het van belang om het huis goed te isoleren. Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot.

Isolatie

Maar liefst twee van de drie woningen in Nederland hebben nog geen goede isolatie. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om dak, muren, ramen en vloer te isoleren. Vooral met goede – geen dunne – dakisolatie is veel geld te besparen en krijgt u bovendien een aangenaam klimaat in huis. Laat u adviseren door een bouwmarkt, een bouwbedrijf of een isolatiespecialist in onze gemeente voor de juiste isolatie en bedenk daarbij dat de kosten altijd opwegen tegen de besparing, vooral met de stijgende energieprijzen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen