'Zorgvuldige selectie' bewoners 172 flexwoningen op Sportpark Poelenburg

21 mrt , 9:22 Gemeente
screenshot 20250321 083418
Gemeente Zaanstad

De gemeenteraad gaat zich buigen over de bouw van 172 flexwoningen voor starters, statushouders en spoedzoekers op het Sportpark Poelenburg. De tijdelijke woningen in in totaal zes woongebouwen mogen daar maximaal vijftien jaar blijven staan. Toekomstige bewoners zullen bij verhuurder Rochdale moeten motiveren waarom ze nou juist daar willen neerstrijken.

De locatie is niet de meest gemakkelijke. Het project ligt in de geluidzones van de Thorbeckeweg en het Amsterdamse industriegebied Westpoort en onderzoek toonde aan dat de maximale waarden voor geluidsbelasting vanwege industrie- en wegverkeerslawaai uit de Wet geluidhinder er worden overschreden. Dat is in Zaanstad echter geen onbekend fenomeen en ook op het sportpark is een manier gevonden om toch onder de maximaal toelaatbare grenswaarden te blijven.

De maximale gecumuleerde geluidbelasting per gevel.
De maximale gecumuleerde geluidbelasting per gevel.

Maatregelen zoals een akoestische dove gevel aan de noordzijde van gebouw 6 en de ligging van de woningen aan een relatief geluidluw gemeenschappelijk binnengebied moeten voor rust voor de bewoners zorgen, zowel binnens- als buitenshuis. In ambtelijk jargon 'een aanvaardbaar woonklimmat'. Naast geluid is externe veiligheid aan de orde op de locatie. Die bevindt zich binnen het invloedsgebied van het LPG-tankstation aan de Thorbeckeweg. Door een toename van het aantal mensen in het gebied neemt het groepsrisico toe: het risico dat een groep personen binnen een bepaald gebied overlijdt vanwege een ongeval met gevaarlijke stoffen.

Aanvaardbare risico's

Een analyse van die problematiek bracht geen onoverkomenlijke bezwaren aan het licht en de Veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland is daarmee akkoord ‘aangezien met de realisatie van de flexwoningen voor maximaal vijftien jaar de groepsrisico’s van de relevante risicobronnen onder de oriëntatiewaarde liggen en de mogelijkheden voor de rampenbestrijding en zelfredzaamheid voldoende zijn en de aanwezigheid van zelfredzame personen in het gebied is het restrisico voor de flexwoningen acceptabel geacht’. Voorwaarden zijn wel dat er voldoende bluswatervoorzieningen en vluchtroutes zijn en dat er sprake is van een centraal afschakelbare ventilatie.

Parkeren

Starterswoningen hebben een parkeernorm van één parkeerplaats per woning in de stedelijke zone matig stedelijk en daar vallen ook deze flexwoningen onder. Dit betekent dat de parkeereis volgens het parkeerbeleid 172 plaatsen is. Daar is geen plek voor, maar ook daar is wat op gevonden. Voor de verschillende doelgroepen die in de woningen komen wordt een aparte parkeernorm toegepast: voor de starters van 0,6, voor de statushouders van 0,07 en voor spoedzoekers van 0,5 per bewoner. Daar bovenop wordt een reductie van tien procent toegepast vanwege de afstand van het project tot een OV-knooppunt De Vlinder. 

De flexwoningen zullen voor gemiddeld 75 procent bewoond gaan worden door starters tussen 21 en 28 jaar. Deze groep heeft gemiddeld een lager inkomen en daardoor is de parkeerbehoefte minder, aldus het college. Gemiddeld 12.5 procent gaat naar  statushouders met een zeer kleine portemonnee en veelal geen geldig rijbewijs. De resterende woningen zijn bestemd voor spoedzoekers, bijvoorbeeld Zaankanters die na een scheiding dakloos zijn geworden. Hun autobezit is een beetje nattevingerwerk, maar zij vullen de resterende plekken in.

Zorgvuldige selectie

Om verkeersproblemen te voorkomen wordt de toegangsweg naar het sportpark verbreed en wordt het autoverkeer naar het sportpark beperkt. De sportverenigingen en de woningen blijven echter goed bereikbaar voor hulp-, nood- en bezorgdiensten. Rochdale gaat kandidaten voor de tijdelijke woningen 'zorgvuldig selecteren op basis van een motivatie'. Dit zorgt er volgens het college voor dat betrokken bewoners worden aangetrokken die duidelijk maken waarom zij graag op deze plek willen wonen.

De huidige situatie. 
De huidige situatie.