Zaanstad werkt aan inventarisatie zorgpanden en invoering meldingsplicht

25 mei , 9:27 Gemeente
screenshot 20250524 133046
Wikimedia / Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Zaanstad heeft inmiddels zo'n 500 zorgpanden in beeld, maar dat is nog geen compleet beeld. Het gaat om zorgaanbieders waar de gemeente geen contract mee heeft en die op dit moment niet meldingsplichtig zijn, antwoordde wethouder Natasja Groothuismink afgelopen week op vragen van de VVD en PVV.

Er wordt wel gebrainstormd over een meldingsplicht, maar daar zou Groothuismink het liefst binnen de Metropoolregio Amsterdam afspraken maken. Veel zorgpartijen die hier actief zijn komen uit de hoofdstad. Zorgpanden zijn woningen waarin kwetsbare mensen worden opgevangen. Soms zijn dit Zaankanters, soms mensen uit omliggende gemeenten. De afgelopen jaren zijn er incidenten geweest bij een aantal van deze panden en kwam de gemeente daardoor pas achter de bestemming. 'We lopen daardoor als gemeente achter de feiten aan en kunnen vaak pas na bekendwording van zo’n pand onder andere de brandveiligheid en de mogelijke overlast voor de omgeving, maar ook de zorg voor deze kwetsbare mensen controleren,' aldus de vragenstellers.

Goed verhuurderschap

Onlangs werd zo'n zorgpand besproken in de hoorcommissie. Bij een algemene controle bleek dat pand, samen met andere in de buurt niet goed genoeg onderhouden te zijn. De eigenaar was zijn verantwoordelijkheden niet nagekomen en de bewoners, waaronder de kwetsbare jongeren, kregen niet de juiste begeleiding en wisten niet goed bij wie ze terecht konden voor hulp, wat de situatie alleen maar verergerde. Het college stelde dat het slechte verhuurderschap en het negatieve effect op de leefbaarheid in de wijk genoeg reden waren om de aangevraagde omzettingsvergunning te weigeren.