Zaanstad steekt een onbekend bedrag in de aankoop van strikstofruimte van een agrariër om de permanente openstelling van busbrug De Binding mogelijk te maken. Voordat die er komt moet echter eerst nog de rongweg van Westerkoog worden aangepast om op een veilige manier meer autoverkeer te kunnen verwerken.
Als de aankoop rond is kan de gemeente opnieuw een natuurvergunning aanvragen voor het kunnen beëindigen van de spitssluitingen van de brug tussen Westerwatering en Westerkoog. In juni vorig jaar wees de Omgeveingsdienst Noord-Holland Noord in naam van provincie de toen voorliggende vergunningaanvraag af omdat aanvullend veldonderzoek liet zien dat zelfs een minimale toename van de stikstofdepositie de stervende natuur nog eens significant zou beïnvloeden. Daarom is nu gegrepen naar het rekenmodel extern salderen.
Bij extern salderen wordt de vermindering van stikstofdepositie door het (deels) beëindigen van een activiteit gebruikt voor verbetering van de natuur en ter compensatie van de depositie van een nieuwe activiteit. In dit geval worden de stikstofeffecten van de 24/7 openstelling van De Binding gecompenseerd doordat de uitstoot van een boerderij er tegen kan worden weggestreept. Volgens het college is dat nog steeds mogelijk ondanks aangescherpte regelgeving. De door Zaanstad verkregen stifstofruimte is voldoende om ook de plannen voor Kinderboerderij De Veldmuis mee 'af te kopen', ondanks het feit dat 40 procent van de verworven ruimte dient te worden afgeroomd voor natuurherstel in de Polder Westzaan. Voor De Veldmuis alleen al wordt 45.000 euro uitgegeven.
Het college heeft besloten om af te zien van spitsopenstellingen van de busbrug voor elektrische voertuigen van bewoners van Westerkoog en Westerwatering als tussenstap. Belangrijkste argumenten hiervoor zijn de tijdelijkheid, de beperkte impact en het afbreukrisico. Er lijkt onvoldoende draagvlak voor de maatregel en er is een vergrote kans op overtredingen door niet-ontheffinghouders.