Zaanstad heeft vorig jaar flinke stappen gezet in het groener maken van de gemeente. Er zijn dertien vergroeningsprojecten uitgevoerd en daarnaast zijn zes schoolpleinen en elf speelplaatsen aangepakt. Zaanstad had bovendien landelijk de meeste deelnemers aan het NK Tegelwippen. Het jaarlijkse extra budget van een miljoen euro voor groenprojecten is volledig benut.
Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht Aanpak groene leefomgeving. Dankzij de jaarlijkse financiële impuls zijn bijna 70 projecten in uitvoering gegaan met de aanplant van zeker 2000 extra bomen. Zichtbare resultaten zijn onder meer de vergroening van beide Pontpleinen, van speelplaats De Boeg in Zaandam en van de Cornelis Bruijnzeelweg. Grote projecten die écht het verschil gaan maken zijn onder andere Groener Parkrijk, waar 900 extra bomen worden geplant en Groener Westerwatering – met 175 extra bomen en 1500 meter natuurvriendelijke oevers.
'De behoefte aan groen in Zaanstad blijft onverminderd groot. De stad groeit snel en voor een leefbare, aangename woonomgeving is groen essentieel. Daarom planten we bomen op plekken waar het kan en hebben we aandacht voor groene speelplekken. De één miljoen extra per jaar voor deze bestuursperiode is nu volledig bestemd voor projecten waarmee we écht het verschil in de gemeente willen maken. Zeker is dat we hiermee tot en met 2028 aan de slag kunnen,' aldus wethouder Wessel Breunesse.
In het (bijna) afgelopen plantseizoen zijn daarnaast 748 bomen aangeplant in Zaanstad. Een groot deel daarvan bestaat uit nieuwe bomen die worden geplant om de schade te herstellen die is ontstaan door zomerstorm Poly. Tot en met het plantseizoen 2026/2027 worden in totaal 4000 bomen geplant op plekken waar eerder een boom heeft gestaan. In totaal is Zaanstad over enkele jaren 6000 bomen rijker.
Het jaarlijkse overzicht biedt ook inzicht in wat kleiner groen nieuws. Zo zijn in 2024 een wezel, een bunzing en een nieuwe vleermuissoort (de laatvlieger) waargenomen. Deze inzichten zijn te danken aan het meetnet biodiversiteit, waarvoor veel Zaanse vrijwilligers zich inzetten. Op vaste routes in de stad tellen zij planten en dieren om te biodiversiteit in beeld te brengen.