Een mededeling van wethouder René Tuijn over een aangevraagde vergunning voor de bouw van een massief gebouw met twaalf appartementen, drie hotelsuites en een winkel aan de Heiligeweg in Krommenie zorgde voor grote beroering in het dorp en een
agenda-initiatief van een geschrokken Rosa. Die partij wil het karakter van de straat niet nóg verder aantasten.
De gemeenteraad hoorde afgelopen week verschillende meningen over het plan. Niet verrassend is dat de ontwikkelaar vindt dat aan alle voorwaarden in het omgevingsplan is voldaan en dat er dus geen juridische basis is voor een afwijzing. Buurman Dirk Heijne van de gelijknamige muziekwinkel en gitaarschool vreest vooral de hoge bebouwing van het achtererf, waardoor zijn woongenot op het spel komt te staan. En winkeliersvereniging Doka ziet de toch al grote langparkeerdruk op de Heiligeweg verder toenemen en daarmee een aantasting van het bestaansrecht en de levensvatbaarheid van de winkels.
Nog geen besluit
Er is door het college nog geen besluit genomen over het plan en dus ook niet over het vereiste aantal parkeerplekken. Dat het bouwplan onder de aandacht van de gemeenteraad - en daarmee via lokale media onder de aandacht van alle betrokkenen - werd gebracht kwam omdat het door de gemeente werd gekwalificeerd als een Bopa:
een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Over dergelijke plannen die niet op alle fronten in het omgevingsplan passen kan de gemeenteraad desgewenst een bindend advies aan het college geven en dat is wat Rosa wilde bereiken met haar initiatief.
Linten, paden en dijken
Daar lijkt geen meerderheid voor te porren te zijn in de raad, ondanks een vlammend betoog van Rosa-voorman Hans Kuyper over de noodzaak om de vastgestelde regels in de visie Linten, Paden en Dijken mee te wegen in de besluitvorming. Een twistpunt daarbij is dat de Heiligeweg in die visie weliswaar wordt vermeld als historisch kerkenpad, maar (nog) niet behoort tot het gebied waarvoor al expliciete regels zijn vastgesteld. Rosa en een minderheid vragen nu om de naleving van de intentie van de visie; andere partijen willen alleen kijken naar ´'de letter van de wet'. En de POV zal de hele visie worst wezen: er moet gebouwd worden.
Privé parkeerplaatsen
Doka trekt aan de bel omdat er sprake is van 'steeds meer binnenstedelijke woningbouw zonder de daarbij benodigde openbare parkeerplaatsen en het gemeentelijk beleid zorgt voor meer gereserveerde privé parkeerplaatsen in plaats van openbare plekken, Het is volgens Doka een doodlopende weg: de vereniging ziet onvoldoende bereidheid van bewoners om een privé parkeerplaats te huren of kopen. 'Zij zetten hun auto wel op een van de schaarse openbare parkeerplaatsen, zodat de parkeerdruk verder toeneemt.' Het lijkt erop dat de ontwikkelaar van die kant bij een verleende gergunning in elk geval flink tegengas kan verwachten.
Google Street View
De omgeving van bovenaf gezien.
Dirk Heijne ziet in het hele Bopa-gebeuren een aantasting van de fbescherming die bestemmings- en omgevingsplannen bieden. 'Het is evident dat burgers ook buren zijn die financieel dan wel in privé sfeer de gevolgen daarvan kunnen gaan ondervinden,' hield hij de raadsleden voor. 'Ik ben het met de heer Kuyper eens dat het ontwerp te massaal is. Zeer storend is ook is een drie lagen hoog massief blok dat tegen mijn bijgebouw (één laag met mansarde kap) is beoogd zonder rekening te houden met mijn daglichttoetreding.´' Volgens Heijne is er ook duidelijk sprake van een woonprogramma in de tweede lijn, wat sowieso niet is toegestaan. Op de begane grond moeten de drie long stay verblijven komen voor tijdelijke werknemers van de onderneming van de eigenaar van Heiligeweg 13.
Opa's en Bopa's
Plannen die niet binnen het omgevingsplan passen kunnen toch mogelijk worden gemaakt met een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Aanvragers van een vergunning onderbouwin daarmee dat er ondanks de strijdigheid met het omgevingsplan sprake is van een ‘evenwichtige toedeling van functies aan locaties’. Volgens de ontwikkelaar van het omstreden plan voor Krommenie past dat echter gewoon binnen het omgevingsplan en heeft hij dus genoeg aan een binnenplanse Opa. Daarbij heeft de gemeenteraad überhaupt geen vinger in de pap.
Rosa
De voorgestelde nieuwbouw.