Na Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer is Zaanstad de Noord-Hollandse gemeente waar over een aantal jaren de meeste extra mantelzorgers nodig zullen zijn vanwege de groei van het aantal inwoners met dementie. Onze provincie telt nu ruim 45.000 dementerenden en mede door vergrijzing zal dit aantal in 2040 naar schatting toenemen tot zo’n 73.000, een stijging van 62 procent. De zorgvraag stijgt hierdoor sneller dan het aantal beschikbare mantelzorgers.
Dit blijkt uit onderzoek van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek, Vektis en Alzheimer Nederland. Volgens Alzheimer Nederland krijgt iemand met dementie gemiddeld hulp van 2,6 mantelzorgers. In 2040 zal dit aantal dalen naar 1,7. Dat betekent dat de nu al zwaar belaste vrijwilligers er straks gemiddeld meer dan 30 uur aan extra zorgtaken per week bij krijgen. Willen we over vijftien jaar dezelfde zorg blijven bieden aan mensen met dementie, dan komen we naar verwachting ruim 416.000 mantelzorgers te kort. In Noord-Holland gaat het om een tekort van zo’n 65.900 zorgende naasten.
Mensen met dementie hebben steeds meer zorg nodig. In de beginfase van de ziekte kunnen naasten vaak nog te hulp schieten, maar in de toekomst zullen er steeds minder mantelzorgers beschikbaar zijn om de zorg bij dementie te dragen. Om in 2040 per gemeente dezelfde zorg te kunnen leveren als vandaag dan zijn vooral in Amsterdam veel mantelzorgers nodig, maar ook Zaanstad heeft een groot gat te vullen:
Het gebied dat nu nog de gemeente Oostzaan is heeft de minste extra mantelzorgers nodig, al gaat het hier alsnog om een tekort van zo’n 200 hulpkrachten.
Zuster Jansen is een particuliere thuiszorgorganisatie die door heel Nederland actief is. Het brede zorgaanbod, met onder andere zorg bij dementie en 24-uurszorg sluit altijd aan op de specifieke zorgbehoefte. Zuster Jansen kent geen wachtlijsten en zet kleine vaste teams in om persoonlijk vertrouwen en een goede band met de cliënten op te bouwen.