Bewoners van de Herman Broodhof in Zaandijk maken zich 'ernstige zorgen' over de geplande fiets- en wandelbrug in hun straat. Bij de aankoop van hun woningen was alleen sprake van een verbinding voor voetgangers. De bewoners voorzien gevaarlijke situaties.
Het plan zoals het er nu ligt is geschreven in een periode dat de elektrische fietsen, waaronder fatbikes veel minder of niet aan de orde waren, hield één van hen de gemeenteraad gisteravond voor. De woningen grenzen direct aan de straat, waardoor bewoners bij het verlaten van hun huis direct op het wandel- en fietspad zouden stappen. Het combineren van fietsers, voetgangers, hondenuitlaters en spelende kinderen in een smalle straat zien de bewoners absoluut niet zitten. Ze willen er geen fietsen toestaan, al dan niet elektrisch.
Ook zijn er zorgen over de veiligheid van de bewoners van het nabijgelegen verzorgingshuis Guisveld, die graag een rondje door de wijk maken en daarbij soms een rollator nodig hebben. 'De geplande brug zou een veilige wandelroute moeten bieden, maar met fietsers ontstaat een onacceptabel veiligheidsrisico. De brug zal veelvuldig gebruikt worden als sluiproute voor fietsers en mogelijk ook scooters en brommers, ondanks eventuele verbodsbepalingen die er misschien zouden komen,' voorzien de bewoners.
Nu al zijn jonge fatbikers een groeiend probleem in de nieuwe wijk De Bannehoven, vanwege hun hoge snelheid. 'Deze voertuigen vormen een directe bedreiging voor kwetsbare voetgangers en spelende kinderen.' Maar er is nóg een overweging die tegen een fietsroute pleit: de brug gaat uitkomen op een plein dat is bedoeld als een veilige ontmoetingsplek voor jong en oud en eventuele kleinschalige evenementen en fietsers passen daar eigenlijk niet tussen. Er is nu al 3,5 jaar een veilige en goed werkende alternatieve fietsroute, betogen de bewoners, dus waarom zou dit veranderd moeten worden?