Draagvlakonderzoeken naar de mening van bewoners over de invoering van betaald parkeren in de Kogerveldwijk en op Het Eiland laten zien dat er in de helft van deze gevallen een tekort aan voorstanders is. De Zaandamse wijken werden geselecteerd vanwege de recente (bouw)ontwikkelingen en de huidige parkeeroverlast.
Deze onderzoeken maakten deel uit van de afgewezen parkeervisie. Er werden ongeveer 2000 adressen in de Kogerveldwijk benaderd en ongeveer 500 op Het Eiland. Binnen de Kogerveldwijk ging het om de Kogerveldbuurt, Hofwijk en Boerejonkerbuurt Zuid, terwijl op Het Eiland alle straten werden meegenomen in de enquête.
In de Kogerveldbuurt (34 procent), Hofwijk (25) en Boerejonkerbuurt Zuid (21 procent) hebben relatief weinig bewoners de moeite genomen om de enquête in te vullen. Uit de enquête wordt wel duidelijk dat er geen draagvlak is voor betaald parkeren in de Kogerveldbuurt en de Hofwijk. Dat zal er daarom voorlopig ook nog niet komen. In de Boerejonkerbuurt-Zuid is de helft van de bewoners of andere belanghebbenden die de enquête heeft ingevuld vóór en daardoor is invoering mogelijk.
Dit gebeurt synchroon aan de invoering van de Boerejonkerbuurt Noord, om zo ook het waterbedeffect te voorkomen. Het waterbedeffect is de spreiding van auto's naar straten zonder betaald parkeren als gevolg van de invoering in andere straten. De lage respons in de Boerejonkerbuurt Zuid is te verklaren door het relatief lage aantal woningen en het hogere aandeel bedrijven in het gebied. Een respons van ruim 20 respons wordt daarom als representatief gezien. Enkele uitkomsten van de enquête zijn:
• Er is veel vraag naar parkeerplaatsen. Met name ’s avonds en ‘s nachts is het lastig om een vrije parkeerplaats te vinden.
• Over het algemeen geven bewoners de voorkeur aan meer parkeerruimte in hun buurt boven bijvoorbeeld groenvoorziening.
• Meer dan de helft van de bewoners ervaart dat er regelmatig fout wordt geparkeerd.
• De grootste bezwaren tegen invoering van betaald parkeren zijn de kosten en het gebrek aan vertrouwen dat dit het parkeerprobleem oplost.
• Bewoners die vóór betaald parkeren zijn hopen dat dit bezoekers van buiten de wijk tegenhoudt waardoor er meer ruimte ontstaat voor bewoners.
Een groot deel van de bewoners van Het Eiland heeft de enquête wel ingevuld (56 procent). Er zijn verschillende vragen gesteld, waaronder die of bewoners vóór of tegen de invoering van betaald parkeren zijn als dit ook in de omliggende straten wordt ingevoerd. Voor Het Eiland is met name deze laatste vraag van belang, omdat al is besloten dat aan de Houthavenkade betaald parkeren wordt ingevoerd.
Uit de resultaten blijkt dat een meerderheid van de bewoners (56 procent) vóór de invoering van betaald parkeren in de buurt is. In combinatie met de hoge parkeerdruk in de wijk maakt dit de invoering van betaald parkeren op Het Eiland wenselijk.
De gemeente streeft ernaar om betaald parkeren in het najaar van 2026 in te voeren. De bewoners worden gedurende het verdere proces op de hoogte gehouden. Enkele uitkomsten van de enquête zijn:
• Het autobezit in de buurt is relatief hoog en ongeveer de helft van de bewoners beschikt over één of meerdere parkeerplaatsen op eigen terrein.
• De helft van de bewoners ervaart geen problemen bij het vinden van een parkeerplek, maar een kwart ondervindt ‘s avonds wel moeilijkheden.
• Bewoners ervaren overlast van bezoekers van buiten de buurt die op Het Eiland parkeren. Deze overlast zal naar verwachting toenemen door nieuwbouw en de invoering van betaald parkeren aan de overkant van de kade. Uit de enquête blijkt dat een toename van deze overlast, zoals externe parkeerders en parkeerproblemen het draagvlak voor betaald parkeren vergroot.