Gemeente wil meer grip krijgen op drukte onder onze voeten

26 jul , 9:18 Gemeente
screenshot 20240726 091544
Het is druk in de Zaanse ondergrond. Met name in de oudere delen van de gemeente zit de bodem vol kabels, leidingen, pijpen en boomwortels. Om te voorkomen dat die in de toekomst stedelijke ontwikkelingen dwars gaan zitten laat het college onderzoeken hoe er structuur kan worden aangebracht in het optimaal gebruiken van de ondergrond. Nu worden vaak as hoc oplossingen gezocht terwijl een klus al bezig is.
Naast (woning)bouw moet er ook plaats worden ingeruimd voor zaken als laadinfrastructuur voor e-mobiliteit, warmtenetten, verdergaande digitalisering en verzwaring van het elektriciteitsnet. Ook klimaat-adaptieve maatregelen in de openbare ruimte vragen ruimte zoals extra bomen tegen hittestress en waterberging met ondergrondse voorzieningen. Deze ‘nieuwe’ opgaven komen bovenop oude bekenden als gas, elektra, water, riolering, telecom en ondergrondse afvalcontainers.

Digitale kaart

Om de drukte in de ondergrond duidelijk in beeld te krijgen zijn de data van bestaande ondergrondse elementen bij elkaar gevoegd op een digitale kaart, waaruit blijkt dat op zeer veel plaatsen de ondergrond van de openbare ruimte voor meer dan 80 procent bezet is. 'Het is daarom noodzakelijk om overzicht, structuur en ordening van dit vraagstuk te creëren, zodat de gemeente afwegingen kan maken ten aanzien van het realiseren van de opgaven,' schrijft het college aan de gemeenteraad.
De herontwikkeling van de Peperstraat in Zaandam (het omleggen kabels en leidingen voor een parkeergarage), de herinrichting van de Noorderhoofdstraat in Krommenie (hoge kosten voor het behoud van bomen), het grondgebruik bij de Zuidervaart in Zaandam (tijdelijke woningen of aanleg van een hoogspanningskabel) en de overlast die inwoners en ondernemers ervaren door steeds weer opgebroken wegen en trottoirs hebben de noodzaak om de problematiek bij de wortels aan te pakken nog eens onderstreept.