Eerste erfpachter uit 2007 naar de rechter voor een schadevergoeding

19 okt 2024, 11:11 Gemeente
screenshot 20231223 141738 668ea7b78e1f3
PxHere / Mohamed Hassan

De gemeente en de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad liggen nog steeds op ramkoers, nu over een schadevergoeding voor slachtoffers van het Omzettingsbeleid in 2007 dat onterecht geen overgangsregeling kende. Bovendien schoot de gemeente destijds tekort bij de informatievoorziening. Strijdpunt is nu of er sprake is van financieel nadeel voor de destijds zittende erfpachters en zo ja, hoeveel. De eerste procedure is opgestart.

Dat Zaanstad de fout in ging is inmiddels een door de rechter vastgesteld feit, maar daarmee is de kwestie allesbehalve afgehandeld. Er werd door het Hof in Den Haag een niet-bindend voorstel gedaan voor een vergoedingsregeling, maar het college heeft de hakken in het zand gezet en weigert om ook maar iets uit te keren. De vraag om compensatie steunt op het gegeven dat de erfpachters door niet in de gelegenheid te zijn gesteld om onder een gunstige overgangsregeling de grond bij hun woning te kunnen kopen schade hebben geleden: de prijs is daarna immers veel hoger geworden.

Individuele rechtszaken

De gemeente stelt zich op het standpunt dat de erfpachters maar naar de rechter moeten om de schade die ze claimen te hebben geleden te verhalen. Dat gaat nu ook gebeuren en dit keer niet als groep. 'Omdat de gemeente al haar argumenten waarom zij niets zou hoeven betalen bij elke erfpachter individueel naar voren wil kunnen brengen, is er geen andere optie dan dat alle erfpachters individueel die schade verhalen. Op een regeling om dit gestroomlijnd te doen en in overleg met de erfpachters, zodat zij niet opnieuw op kosten worden gejaagd, is de gemeente niet teruggekomen. Zij stuurt daarmee aan op een uitputtingsslag op kosten van de belastingbetaler,' aldus de BES op zijn website.

Eerste procedure gestart

Erfpachters die verzekerd zijn kunnen dat doen door hun verzekeraar in te schakelen en te verzoeken om rechtsbijstand. Degene die niet verzekerd zijn zullen zelf een advocaat moeten inschakelen om de schade te verhalen. In een procedure die al voor een individuele erfpachter is opgestart is het standpunt ingenomen dat de schade bestaat uit het verschil tussen de aankoopsom die zou hebben gegolden in 2007, met rente verhoogd naar het heden en de prijs die de erfpachter nu op basis van het nieuwe beleid moet betalen.