De gemeentelijke BOA’s zijn bevoegd om te handhaven op fout geparkeerde voertuigen door een bekeuring aan te zeggen, maar niet om een wielklem aan te brengen. Het aanbrengen van een klem kan alleen als er geen parkeerbelasting is betaald in een gebied met betaald parkeren. Heeft een voertuig een buitenlands kenteken, dan komt de bekeuring echter nooit aan in het land van herkomst.
Zaanstad zocht uit hoe het zit met het ontlopen van parkeerboetes vanwege een buitenlands kenteken naar aanleiding van klachten over overlast in Zaandam Oost, en daaruit komt naar voren dat ze geen idee heeft. De sanctie voor het verkeerd parkeren van een voertuig is opgenomen in de Wet Mulder. BOA’s geven hde bestuurder een 'aankondiging van beschikking' in de vorm van het gevreesde briefje onder de ruitenwisser en het Openbaar Ministerie legt de bekeuring op. Het Centraal Justitieel Incassobureau gaat over het innen van de boete. De gemeente verstuurt dezeniet zelf en heeft daarom noch invloed noch zicht op de betaling.
Uitzonderingen op deze situatie zijn voertuigen met een Duits of een Belgisch kenteken, omdat Nederland met beide buurlanden een convenant heeft waarmee boetes naar het huisadres van de kentekenhouder kunnnen worden verzonden. Alle andere bestuurders van buitenlandse auto's komen ermee weg en krijgen dus nooit een financiële prikkel om zich aan de regels te houden. In 2024 zijn voor het verkeerd parkeren van voertuigen in Zaandam Oost in totaal 1749 bekeuringen en 1122 waarschuwingen opgelegd. De meest voorkomende misdragingen zijn:
Er kan niet worden gecontroleerd hoeveel bekeuringen en waarschuwingen hiervan zijn opgelegd aan voertuigen met een buitenlands kenteken, aldus het college in een schrijven aan de gemeenteraad. 'Het is namelijk niet mogelijk dit systematisch te fileren. In het algemeen blijkt uit de cijfers dat er duidelijk sprake is van parkeeroverlast in Zaandam Oost.'