Bijna 3500 corporatiewoningen verduurzaamd sinds 2023

27 jul , 8:00 Gemeente
Screenshot_20250726_124643
Gemeente Zaanstad

Sinds 2023 investeren de gemeente en de corporaties in het verduurzamen van woningen. De afgelopen jaren zijn in totaal bij 3486 woningen maatregelen getroffen, die een besparing in energiekosten opleveren van 80 tot 315 per jaar per huishouden, aldus de gemeente. Volgens een recent bericht van het CBS heeft 6,4 procent van de huishoudens in Zaanstad (nog steeds) te maken met energiearmoede.

In 2024 zijn de fixers van de Fixbrigade en de Klimaatroute op pad gegaan. Waar de Fixbrigade op verzoek van de bewoner een huisbezoek brengt, daar gaat de Klimaatroute op eigen initiatief langs de deuren. Beide nemen direct kleine, maar effectieve maatregelen zoals het plaatsen van tochtstrips of het plakken van radiatorfolie. De Fixbrigade heeft het afgelopen jaar bij 721 woningen maatregelen getroffen met een gemiddelde besparing van 181 euro per huishouden. De Klimaatroute ging in 431 woningen aan de slag met voor de bewoners een voordeel van 80 euro per jaar.

Samenwerking 

De gemeente zocht ook de samenwerking met de woningcorporaties Rochdale, ZVH en Parteon op. De corporaties hebben vooral maatregelen genomen bij woningen met een laag energielabel (D, E, F en G), omdat daarmee de meeste winst te behalen valt voor de bewoners. Zij hebben bij 2334 woningen geïnvesteerd in isolerende maatregelen, het gebruik van energiezuinige led-lampen en het plaatsen van zonnepanelen. De opbrengsten verschillen per corporatie. Zo is de gemiddelde besparing op de energiekosten bij Parteon 196 euro, bij ZVH 292 en bij Rochdale 315 euro per jaar. Energiearmoede speelt vooral bij huurders in Poelenburg, Pelders- en Hoornseveld, Oud- Zaandijk en Krommenie, bleek eerder al. 

Andere maatregelen

Naast isolerende en geldbesparende maatregelen heeft de gemeente dit jaar ook nog twee andere projecten uitgevoerd. In april deden elf basisscholen mee aan de Energy Race. Daarmee zijn 259 acties uitgevoerd, zoals het licht uitdoen in kamers waar niemand is of korter douchen. Daarnaast is bij 114 huishoudens ook naar het energiecontract gekeken, om te kijken of ze bij een andere aanbieder goedkoper uit zouden zijn. De Energy Race is vooral bedoeld om mensen meer bewust te maken van hun energieverbruik en de leerlingen hadden vooral veel plezier bij het uitvoeren van de acties.

Witgoedwissel

Het andere traject dat doorlopen is, is de witgoedwissel. Huishoudens met een laag inkomen (tot maximaal 120 procent van de bijstandsnorm) konden zich aanmelden om een oude koelkast of wasmachine te vervangen door een energiezuinig apparaat. In totaal meldden 1025 huishoudens zich aan en zijn er 683 vouchers ingeleverd. Vanaf 1 oktober kunnen mensen zich waarschijnlijk weer aanmelden voor de volgende witgoedwissel, als de problemen rond de uitvoering van de Zaanse Pas uit de wereld zijn.